HOSPITALIZOVANI U BOLNICI U KOTORU

Za tri osobe se sumnja da boluju od malih boginja

S obzirom da je epidemiološko istraživanje u toku, inicijalni epidemiološki podaci ukazuju da je do inficiranja moglo doći na teritoriji Crne Gore odnosno – mogućnost lokalne transmisije virusa još uvjek nije isključena
6 komentar(a)
Male boginje, Foto: Shutterstock
Male boginje, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 27.02.2018. 17:36h

U Crnoj Gori se trenutno epidemiološki i mikrobiološki obrađuju tri sumnjiva slučaja oboljevanja od malih boginja - morbila.

Radi se o tri odrasle osobe, od kojih je jedna nevakcinisana protiv morbila, a preostale dvije su nepoznatog vakcinalnog statusa.

Svi sumnjivi su iz preventivnih razloga izolovani i hospitalizovani u Opštoj bolnici u Kotoru.

S obzirom da je epidemiološko istraživanje u toku, inicijalni epidemiološki podaci ukazuju da je do inficiranja moglo doći na teritoriji Crne Gore odnosno – mogućnost lokalne transmisije virusa još uvjek nije isključena.

Iako se kod nas slučajevi morbila nisu registrovali od 2015. godine, registrovani nivo oboljevanja trenutno ne predstavlja osnovu za proglašenje epidemije morbila.

Članovi porodica osoba za koje se sumnja da su oboljele i njihovi najbliži direktni kontakti su identifikovani i upoznati sa načinom prevencije daljeg širenja oboljevanja i društveno-odgovornim ponašanjem koje je neophodno sprovoditi tokom trajanja perioda inkubacije.

Međutim, samo-izolacija kontakata i njihovo praćenje je mjera koja ima ograničenu učinkovitost s obzirom na zaraznost virusa morbila tako da je uprkos njenom sprovođenju moguće, i za očekivati je, da dođe do daljeg širenja oboljevanja.

Jedina specifična i visokoučinkovita mjera prevencije je vakcinacija. Ona se trenutno uspješno sprovodi u svim godištima djece koja su predviđena za vakcinaciju, ali i među odraslima koji su identifikovani da se nalaze pod povećanim rizikom kako od oboljevanja, tako i od daljeg širenja virusa morbila.

Od početka godine infekcija virusom morbila dokazana je kod ukupno osam pacijenta od kojih je sedam bilo nevakcinisano, dok kod jedne odrasle i oboljele osobe ne postoje validni dokazi o vakcinaciji.

Prema dostupnim informacijama do sada nije bilo životno ugroženih pacijenata, a pored opšte slabosti i imunokompromitovanosti registrovane su komplikacije u vidu upala pluća i sniženja broja trombocita – trombocitopenija.

Preporučujemo za Vas