DPNCG: Neka dužna pažnja i solidarnost budu naš prioritet

"Razloga za slavlje Dana novinara nemamo. Uz sve lošije plate, problematične radne ugovore u dijelu medija, neriješene napade i prijetnje, kao i pritiske na pojedine kolege, omalovažavanje profesije, ovogodišnji Dan, dočekujemo i uz bojazan da nas uhapse zbog širenje panike", saopšteno je iz DPNCG-a
459 pregleda 0 komentar(a)
DPNCG
DPNCG

Društvo profesionalnih novinara apeluje na kolege da poštuju profesionalne standarde, da izvještavaju u javnom interesu i u skladu sa dužnom novinarskom pažnjom, da se solidarišu sa kolegama, saopšteno je iz te organizacije povodom Dana novinara Crne Gore.

"To je naša moralna i obaveza koju nam nam nalaže etički Kodeks novinara/novinarki Crne Gore", kažu oni.

"Ugrijana društvena klima, predizborna kampanja koja prerasta u politički sukob dvije susjedne države, prelamaju se preko nas i našeg posla. Ne dozvolimo da budemo nečija moneta za potkusurivanje, da se preko nas šire dezinformacije u cilju nečijeg političkog interesa. Izvještavajmo u duhu dobre vjere i u skladu sa pažnjom koja se očekuje od odgovornog novinara koji piše o pitanjima od javnog interesa", saopšteno je iz DPNCG-a.

Oni pozivaju na poštovanje Etičkog kodeksa.

"Razloga za slavlje Dana novinara nemamo. Uz sve lošije plate, problematične radne ugovore u dijelu medija, neriješene napade i prijetnje, kao i pritiske na pojedine kolege, omalovažavanje profesije, ovogodišnji Dan, dočekujemo i uz bojazan da nas uhapse zbog širenje panike", saopšteno je iz DPNCG-a.

Dodaju da je "hapšenjem novinara vlast poslala jasnu poruku šta nas čeka ako i nenamjerno pogrešimo, ako joj se ne svidi naslov u mediju u kome radimo, slika... Bićemo optuženi za širenje panike, uhapšeni, pritvoreni...", navodi se u saopštenju.

"Iako je sloboda medija visoko na ljestvici agende vlasti, slobodno okruženje i uslovi za naš rad to nisu", dodaju oni.

"Zveckanje lisicama i tvitovanje sa haš tagom lažne vijesti, pritisak su na sve nas koji radimo i više od 10 sati dnevno za plate koje su u prosjeku ili ispod državnog prosjeka", saopštavaju iz DPNCG-a.

"Za nas koji smo u ovom poslu već decenijama, nije bilo težeg i izazovnijeg perioda za rad. Zato apelujemo - ne veselite se hapšenju kolega i ne stajte na stranu vlasti, opozicije, pojedinaca, crkve, ili bilo koga drugog", zaključuju u DPNCG-u.

Bonus video: