URA: Vlast ne može lisicama diktirati novinarske standarde i podizati nivo izvještavanja

Poželjeli su da “profesija novinara povrati svoje dostojanstvo i bude ključni činilac u emancipaciji i modernizaciji crnogorskog društva“
681 pregleda 0 komentar(a)
URA, Foto: URA
URA, Foto: URA

Iz Građanskog pokreta URA čestitali su danas 23. januar – Dan novinara Crne Gore.

“Svim medijskim poslenicima i medijskim kućama čestitam Dan novinara Crne Gore, sa željom da već naredni dočekaju u daleko boljoj, slobodnijoj i ljepšoj atmosferi. Ovogodišnji jubilej, nažalost, dočekujemo u atmosferi straha, represije i raznih pritisaka na predstavnike sedme sile, koji se hapse i kojima se ne dozvoljava da na valjan način obavljaju svoj posao. URA će ostati dosljedna borbi za drugačiju Crnu Goru, u kojoj će svi novinari bezbrižno, nezavisno i objektivno moći da rade. Samo takva, slobodna medijska scena, može biti valjan korektivni mehanizam svakog društva“, saopštavaju iz ove stranke.

Poželjeli su da “profesija novinara povrati svoje dostojanstvo i bude ključni činilac u emancipaciji i modernizaciji crnogorskog društva“.

Podsjećaju da je tokom 2019. i 2020. godine došlo do velikih kršenja novinarskih prava i sloboda, koja se u demokratskim društvima nikada ne bi smjela dogoditi.

“Tri hapšenja novinara zbog njihovog rada, zabranjivanje kretanja tokom protestnih skupova, šikaniranje i obilježavanje nepodobnih novinara sa zvaničnih državnih kanala – sve su to nemile slike zarobljenih crnogorskih institucija i jasnih autokratskih tendencija vladajućeg DPS-a. A i pored svega toga, još uvijek nisu rasvijetljeni slučajevi prebijanja novinara, ranjavanja novinarke Olivere Lakić ili ubistva glavnog i odgovornog urednika DAN-a, Duška Jovanovića. Zbog svega toga, Dan novinara mora biti podstrek za još jaču borbu i odolijevanje nikad većim pritiscima, u cilju postizanja konačnog cilja – demokratizacije crnogorskog društva“, saopštavaju iz URE.

U čestitci zaključuju da “vlast ne može lisicama diktirati novinarske standarde i podizati nivo izvještavanja, jer je i sama lišena svake demokratske svijesti, dok počiva na goloj sili i represiji“.

Bonus video: