Cerović: Mugoša se ograđuje od problema ljekara

Cerovićeva u reagovanju tvrdi da je petoro delegata napustilo sjednicu bez objašnjenja
3626 pregleda 5 komentar(a)
Izlaskom pet delegata onemogućen kvorum: Žanka Cerović, Foto: Boris Pejović
Izlaskom pet delegata onemogućen kvorum: Žanka Cerović, Foto: Boris Pejović

Predsjednik Ljekarske komore Aleksandar Mugoša uporno se ograđuje od najvažnijeg problema doktora - njihovog socioekonomskog statusa.

To je, reagujući na javno iznesene stavove Mugoše, ocijenila potpredsjednica Skupštine Komore i predsjednica Komisije za stručna pitanja u tom udruženju, Žanka Cerović.

“Član 1 Statuta Komore obavezuje nas da ‘štitimo prva i zastupamo interese doktora medicine’. Smatrajući neophodnim mišljenje Skupštine povodom aktuelnih razgovora koji se vode sa Vladom u vezi sa povećanjem zarada ljekara, predsjednik Skupštine je za 20. 12. 2019 godine zakazao vanrednu sjednicu. Nije naodmet da odmah spomenem da se ova skupština pokušava zakazati i održati već godinu bez imalo uspjeha. Zbog značaja koji ima predsjednik Skupštine je sjednicu zakazao samo sa jednom tačkom dnevnog reda, ‘Socio-ekonomski status ljekara u Crnoj Gori i njihov odliv iz javnog zdravstva’. Planirano je da se nakon održane Skupštine zaključci sa iste proslijede relevantnim institucijama. Na sjednicu je došlo 27 delegata čime je kvorum bio obezbijeđen. Međutim, neposredno prije početka sjednice petoro kolega je iznenada napustilo prostoriju bez ikakvog objašnjenja. Sjednicu su napustili Adnan Striković, Omer Šahmanović, Husko Bajrović, Sabahudin Kajević i Besim Kadić. Njihovim izlaskom onemogućen je dalji rad Skupštine zbog nedostatka kvoruma”.

Cerovićeva je istakla da na sjednici nijesu bili prisutni Mugoša, ali ni potpredsjednik i sekretar Komore.

Povezani članci

21. Januar 2020.

Bez kvoruma za goruće pitanje ljekara

“Više puta je od predsjednika Komore traženo da se prema institucijama oglasi po tom pitanju i to od Komisije za stručna pitanja, Izvršnog odbora, Sindikata doktora medicine, ali je svaka ta inicijativa izignorisana. Objašnjenje predsjednika Komore da se njegovo mišljenje na ovu temu zna još i prije nego što je stupio na poziciju predsjednika komore je krajnje neozbiljno i ljekarima ne znači ništa. Nekada smo znali ili smo makar vjerovali da znamo njegovo mišljenje u vezi sa brojnim problemima crnogorskog zdravstva, danas smo svi mi koji smo ga birali miljama daleko od tog utiska. Ljekarima je potrebno da predsjednik ljekarske komore zastupa njhov stav, da preduzme sve moguće radnje da se njihovi interesi ostvare. Bilo bi dobro da predsjednik Ljekarske komore objasni svoje nečinjenje po pitanju svega iznijetog, a delegati skupštine koji su napustili sjednicu objasne ovaj neodgovorni postupak prema doktorima koje zastupaju”, ocijenila je Cerovićeva.

Bonus video: