URA: Deponija na Ćemovskom polju lice lokalne vlasti

“Svi znamo da je vazduh u Podgorici izuzetno zagađen, a prije nekoliko dana smo dobili i zvaničnu potvrdu da se otpad na gradskim “Deponijama“ ne odlaže i ne spaljuje u skladu sa zakonom. Zbog svega toga mjesecima pozivamo Glavni grad da konačno preduzme neophodne korake i zaustavi devastaciju prirode, jer svojim (ne)činjenjem ugrožava zdravlje svih građana Podgorice“
1778 pregleda 5 komentar(a)
Deponija na Ćemovskom polju, Foto: URA
Deponija na Ćemovskom polju, Foto: URA

Svakog dana, brojni kamioni istovaraju tone smeća, šuta i drugog otpada na divljoj deponiji na Ćemovskom polju, iza zgrade “Zetatransa“, nakon čega se bagerima postojeća rupa dodatno širi kako bi mogla prihvatiti novi otpad. Riječ je o divljoj deponiji, jer ista nije propisno ograđena ni zaštićena, niti su ispoštovani drugi standardi iz oblasti odlaganja otpada. Zbog toga pozivamo Glavni grad, da bez odlaganja preduzme neophodne mjere i uredi navedenu deponiju – ukoliko je ona legalna, ili sankcioniše one koji nepropisno odlažu otpad – ukoliko nije legalna, ukazali su u podgoričkom odboru Građanskog pokreta URA.

Deponija na Ćemovskom polju
Deponija na Ćemovskom polju(Foto: URA)

Podgorička URA je ukazala da “takvo neuređeno stanje ostavlja prostor i brojnim zloupotrebama, pa predmet otpada često budu i preminule životinje“.

Deponija na Ćemovskom polju
Deponija na Ćemovskom polju(Foto: URA)

“Svi znamo da je vazduh u Podgorici izuzetno zagađen, a prije nekoliko dana smo dobili i zvaničnu potvrdu da se otpad na gradskim “Deponijama“ ne odlaže i ne spaljuje u skladu sa zakonom. Zbog svega toga mjesecima pozivamo Glavni grad da konačno preduzme neophodne korake i zaustavi devastaciju prirode, jer svojim (ne)činjenjem ugrožava zdravlje svih građana Podgorice“, ukazali su u podgoričkom odboru Građanskog pokreta URA.

Deponija na Ćemovskom polju
Deponija na Ćemovskom polju(Foto: URA)

Podgorička URA podsjeća da je “zagađenje vazduha tokom januara bilo ogromno, a da je nivo štetnih PM10 čestica dostizao nevjerovatnu vrijednost od 510 µg/m3, iako je najveća dozvoljena vrijednost čak dest puta manja, odnosno 50 µg/m3“.

Bonus video: