DVODNEVNA POSJETA OPŠTINI KOTOR

Američka ambasadorka se sastala sa menadžmentom Luke Kotor: Kompanija koja ima najviše poslovnih partnera iz SAD

Ivanović je, kako stoji u saopštenju Luke Kotor, ambasadorku Rajzing Rajnke upoznao je sa ključnim informacijama o Luci Kotor, upravljačkoj strukturi, strukturi akcionara, poslovnim rezultatima i planiranim investicijama
2826 pregleda 0 komentar(a)
Sa sastanka, Foto: Luka Kotor
Sa sastanka, Foto: Luka Kotor

Ambasadorka SAD u Crnoj Gori, Džudi Rajzing Rajnke posjetila je, u okviru svoje dvodnevne posjete opštini Kotor, preduzeće „Luka Kotor“ AD i tom prilikom se sastala sa predsjednikom Odbora direktora, dr Brankom Ivanovićem, izvršnim direktorom, Brankom Kovačevićem, članom Odbora direktora Radomirom Rudanovićem i direktorkom administrativnog sektora, Snežanom Jonicom.

Sastanku su, takođe, prisustvovali i šef političko-ekonomskog odjeljenja u Ambasadi SAD u Podgorici Lewis Giter i politički savjetnik, Zlatko Ivanović.

Ivanović je, kako stoji u saopštenju Luke Kotor, ambasadorku Rajzing Rajnke upoznao je sa ključnim informacijama o Luci Kotor, upravljačkoj strukturi, strukturi akcionara, poslovnim rezultatima i planiranim investicijama.

On je posebno ukazao na specifičnost Luke Kotor koja predstavlja privredni subjekt koji je od posebnog značaja ne samo za Kotor, već i za cijelu Boku i Crnu Goru, kao i na činjenicu da se radi o jednom od rijetkih preduzeca koje je državno-opštinsko vlasništvo, a koje je prepoznato po kontinuiranom uspješnom poslovanju.

"Naglasio je da su zadnje dvije godine najplodotvornije godine u poslovanju Luke Kotor, jer je u tom periodu ostvareno 10 godina čekano pravo na Prvenstvenu koncesiju, utrostručen akcijski kapital svakog akcionara, proširen obuhvat usluga i ostvareni su izuzetno dobri poslovni rezultati. Kao posebnu sepcifičnost Ivanović je napomenuo da je Odbor direktora sve ključne odluke koje su dovele do najvažnijih poslovnih uspjeha Društva donosio jednoglasno, i pored činjenice da članovi Odbora imaju suprotna politička opredjeljenja, što ukazuje na činjenicu da je odgovornost ka akcionarima i zaposlenima te unapređenje poslovnih rezultata bilo prioritet svim članovima odbora.“ -stoji u saopštenju.

Izvršni direktor Luke Kotor Branko Kovačević je predstavio planirane investicione projekte- izgradnju pilona, priveznih bova, unapređenje kapaciteta marine, kao i niz drugih investicija planiranih u periodu od 12 godina za koji je dobijena koncesija, čija je vrijednost 5,3 miliona eura. Govorio je i o uticaju izgradnje pilona na povećanje sigurnosti kruzera koji se vezuju na operativnoj obali.

Član Odbora, Radomir Rudanović govorio je o poziciji i vrijednosti akcija “Luke Kotor“ AD Kotor na tržištu kapitala i ukazao na činjenicu da je Luka Kotor od 2018.godine preuzela obavezu poštovanja Kodeksa korporativnog upravljanja, čime su napravljeni koraci ka dodatnom unapređenju transparentnosti i kvaliteta upravljanja.

Direktorka administrativnog sektora, Snežana Jonica ukazala je na pozitivan ekološki uticaj planiranih projekata, kao i na komunikaciju sa reaktivnom misijom UNESCO-a vezano za poslovni plan „Luke Kotor“. Ona je posebno naglasila da će Luka Kotor tokom realizacije svog investicionog plana, sarađivati sa Institutom za biologiju mora iz Kotora, a koji će pratiti u svim fazama uticaj investicionih projekata na stanje morskog dna i kvalitet morske vode.Luka Kotor, inače, jedan je od najvećih poslovnih partnera američkih kompanija u Crnoj Gori, budući da većina kruzera koje ona opslužuje tokom godine, pripadaju brodarskim kompanijama sa sjedištem u SAD, kakve su korporacije Carnival i Royal Caribbean International.