zabrinuti zbog pokretanja postupka protiv Goranovića

CGO: Kršenje standarda u oblasti slobode izražavanja usporava put države ka EU

U CGO ocjenjuju da Crna Gora bilježi već neko vrijeme regresiju u procesu evropeizacije i demokratizacije, te podsjećaju i da "svi relevantni međunarodni izvještaji apostrofiraju izazove u slobodi medija i izražavanja"
731 pregleda 0 komentar(a)
Marinović, Foto: CGO
Marinović, Foto: CGO

Centar za građansko obrazovanje (CGO) izražava duboku zabrinutost zbog pokretanja prekršajnog postupka protiv građanina Milije Goranovića, zbog objavljenog komentara na Facebook profilu u odnosu prema direktoru Uprave policije, Veselinu Veljoviću, a naročito jer je nadležni sud za prekršaje izrekao sankciju u ovom slučaju, saopšteno je iz te nevladine organizacije.

Iako Evropska konvencija za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda propisuje minimum prava i sloboda čije poštovanje mora obezbijediti svaka potpisnica, ovaj primjer pokazuje da Crna Gora, ni šesnaest godina otkad primjenjuje Konvenciju, nije dostigla taj minimum standarda, kazala je Maja Marinović, saradnica na programima u CGO.

Konkretan slučaj, kako je rekla, predstavlja ograničenje slobode izražavanja zaštićeno članom 10 Konvencije, pa je bilo neophodno primijeniti takozvani trodijelni test iz prakse Evropskog suda za ljudska prava, a koji zahtijeva sprovođenje procjene legalnosti, legitimnosti i neophodnosti u demokratskom društvu ovakvog ograničenja. U skladu sa praksom Suda u Strazburu, dodaje Marinović, bilo je neophodno utvrditi i da li se ovdje radi o vrijednosnim sudovima ili činjeničnim izjavama, te primijeniti standarde koji zahtijevaju značajno veću toleranciju javnih funkcionera na izgovorenu riječ u odnosu na privatna lica.

Činjenica da je sve ovo izostalo u konkretnom slučaju, ističe Marinović, ukazuje na neophodnost edukacije policijskih službenika, a naročito nosilaca pravosudnih funkcija u pogledu poštovanja ljudskih prava i osnovnih sloboda.

CGO, napominje ona, ne afirmiše uvrijedljiv govor u javnom diskursu, niti smatra da je to adekvatan način za iznošenje kritike. "Međutim, cijenimo da je represivna reakcija državnih organa, u konkretnom slučaju, zapravo društveno opasnija od same uvrede koja je iznijeta", kazala je Marinović.

U CGO ocjenjuju da Crna Gora bilježi već neko vrijeme regresiju u procesu evropeizacije i demokratizacije, te podsjećaju i da "svi relevantni međunarodni izvještaji apostrofiraju izazove u slobodi medija i izražavanja".

"Krajnje je vrijeme da crnogorske vlasti ozbiljno shvate da ovakvim pristupom usporavaju put države u EU, a što je važnije ovim se nastavlja urušavanje ionako slabog sistema vladavine prava kroz (in)direktne uticaje na pravosudni sistem i selektivnu primjenu zakona", zaključila je Marinović.

Preporučujemo za Vas