Komemorativna sjednica povodom smrti prof. dr. Radovana Bakića

“On pripada naučnicima utemeljivačima metodologije aseizmičkog, ekološkog i integralnog planiranja. Svoju naučnu pažnju usmjerio je i na društveno geografska pitanja, kao i sve kauzalne veze i odnose između ljudskih zajednica”, istakao je Mitrović.
397 pregleda 0 komentar(a)
komemorativna sjednica Radovan Bakić, Foto: Svetlana Mandić
komemorativna sjednica Radovan Bakić, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 27.02.2018. 13:31h

Povodom smrti prof.dr Radovana Bakića na Filozofskom fakultetu, gdje je decenijama radio, održana je komemorativna sjednica koju su organizovali pomenuti fakultet i Crnogorskog geografskog društva.

“Odlaskom profesora gubimo vrsnog čovjeka, profesora i intelektualca koji je zadužio našu nauku, prosvjetu, kulturu i cjelokupno društvo. Posebno je bio privržen temama iz svog užeg i šireg zavičaja – Vasojevića i Gornjeg Polimlja”, kazao je prof. dr Dragomir Kićović koji je sa Bakićem sarađivao pet decenija i shvatio da se od njega moglo mnogo učiti i o goegrafiji i o istoriji, a ponajviše o životu. Prema njegovim riječima Bakić će svima ostati u sjećanju kao vrsni znalac, predavač, govornik i čovjek koji je znao da prenese “svoje ogromno znanje, ali i da ukaže svima na puteve kojima se osvaja znanje”. Govoreći o naučnom radu prof. Bakića, predsjednik Crnogorskog geografskog društva, mr Luka Mitrović, istakao je da je Bakić bio utemeljivač prostornog planiranja kao naučne discipline i začetnik sadržajnog oblikovanja prognozne geografije.

“On pripada naučnicima utemeljivačima metodologije aseizmičkog, ekološkog i integralnog planiranja. Svoju naučnu pažnju usmjerio je i na društveno geografska pitanja, kao i sve kauzalne veze i odnose između ljudskih zajednica”, istakao je Mitrović.

Prema riječima Mitrovića naučno djelo prof. Bakića reprezentuje ga kao jednog od vodećih geografa Crne Gore, a za “oblasti demografije, prostornog planiranja, izučavanja kretanja stanovništva Crne Gore i prognoze geografije i sigurno vodećeg naučnika.

“Kao naučnik, istraživača i organizatora naučnog rada odlikovala ga je radoznalost, kritičnost, suptilnost i zanimljivost opserviranja problematike koja je predmet njegovog neposrednog interesovanja”, istakao je Mitrović i dodao da je Bakić u svom naučnom radu stavljao akcenat na odnos prirode i čovjeka.

Bakić je radnu karijeru započeo, kao nastavnik, u Gusinju, nastavio u Ekonomskoj školi u Prištini, pa, u istom gradu, je radio kao viši stručni saradnik u Pokrajinskom zavodu za urbanizam i projektovanje. Od 1974. do 1979. godine bio je profesor na Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta u Prištini. Od 1979. godine ponovo živi i radi u Crnoj Gori, kao pomoćnik republičkog sekretara za urbanizam i građevinarstvo, ali istovremeno izvodi i nastavu na Filozofskom fakultetu u Nikšiću. U periodu od 1989. do 1994. godine je u stalnom radnom odnosu na Univerzitetu Crne Gore, na kojem je od 1990. godine u zvanju redovnog profesora. Na Filozofskom fakultetu u Nikšiću, Odsjek za geografiju i istoriju, kao i na Fakultetu za pomorstvo u Kotoru izvodio je nastavu iz više predmeta na osnovnim, postdiplomskim i doktorskim studijama. Bio je ministar za uređenje prostora u Vladi Crne Gore (1994-2000), a u jednom periodu (2000-2001) i narodni poslanik u Skupštini Crne Gore. Aktivno je radio u stručnim organima i organizacijama: odbori za demografiju, geologiju i geografiju, etnologiju, životnu sredinu CANU, i dr. Bio je ekspert HABITAT-a za prostorno planiranje. Objavio je oko 200 stručnih i naučnih radova, bio autor i koautor oko 20 knjiga, a dvije njegove knjige su trenutno u štampi. Dekan Filozofskog fakulteta prof.dr Goran Barović kazao je da će pomenute knjige, kada budu objavljene, biti promovisane na toj visoko naučnoj ustanovi.

Bakić je dobitnik Ordena rada sa zlatnim vijencem, Zlatne plakete Ministarstva za elementarne nepogode Vlade Republike Italije, Sedamnaestojulske nagrade Andrijevice, Srebrne plakete za zaštitu životne sredine i drugih diploma i zahvalnica.

Bonus video: