Atlantski savez: Za tri mjeseca 35 hiljada članaka o Zakonu o vjeroispovjesti

Protesti organizovani zbog Zakona o slobodi vjeroispovjesti na početku bili samo duhovni, ali su vremenom počeli da poprimaju političke dimenzije poručili su iz Atlanskog saveza
1988 pregleda 4 komentar(a)
Logo NVO Atlanski savez, Foto: Ascg.me
Logo NVO Atlanski savez, Foto: Ascg.me
Ažurirano: 28.01.2020. 20:54h

U protekla tri mjeseca, objavljeno je oko 35 hiljada članaka i objava na društvenim mrežama koje se direktno tiču kampanje protiv Zakona o slobodi vjeroispovjesti, od kojih je 20 hiljada došlo iz Srbije, a šest hiljada iz Crne Gore, saopšteno je iz Atlantskog saveza.

Predstavnik te organizacije Milan Jovanović rekao je na predstavljanju prezentacije “Dezinformacione svetinje”, da je po broju članaka koji su objavljeni jasan pokazatelj da kampanja dolazi iz Srbije.

„Kampanja dolazi iz Rusije i Srbije. Potpuno indikativno što u posljenja tri mjeseca 35 hiljada članka koji se tiču ovog zakona, čak 20 hiljada dolazi iz Srbije, što govori da neko naravno pumpa određeni sadržaj koji postaje sve popularniji, a te informacije koje dolaze nijesu 20 hiljada istinitih članaka“, kazao je Jovanović i dodao da je oko devet hiljada informacija stiglo iz Bosne i Hercegovine, odnosno Republike Srpske.

Jovanović je kazao da je ključna stvar da su pregledom društvenih mreža i portala utvrdili ključne grupe i pojedince koji se bave ovom temom na način što plasiraju lažne vijesti.

„Svi ključni tekstovi Informera, Blica i Kurira pozivaju se na neimenovane izvore, pozivaju se na crnogorske medije, ali niko od crnogorskih medija na ovakav način u posljenjih desetak dana nije pisao na tu temu“, rekao je Jovanović.

Kako je kazao, u istraživanju su više bili fokusirali na konkretne primjere dezinformacija u cilju prikazivanja svega što jedna dezinformaciona kampanja sa sobom nosi, koji nijesu samo lažne vijesti i dezinformacije.

Jovanović je objasnio da su to su pozivi na nasilje, radikalizaciju komentara, iskorišćavanje djece u svrhe u koje ne bi trebalo da se koristi.

On je kazao da prezentacija predstavljala jedan siže onoga što je rađeno u prethodna tri mjeseca.

„Mislim da ni jedna platforma, mediji ili društvena mreža se nijesu izuzeti od ove kampanje, facebook kao najveća društvena mreža i zajedno sa medijima predstavlja najveći izvor informacija ali nažalost i dezinformacija“, rekao je Jovanović.

Jovanović je kazao da je analizom samog modusa načina ponašanja koji je bio zastupljen u zemljama jugoitočne Evrope, u Ukrajinii zapadnim zemljama, smatra da je to način djelovanja koji je viđen u tim zemljama.

„Ako je tamo došao iz Rusije, i potvrđeno je da je došao iz Rusije, stoga bi mogao reći da je to ista adresa“, rekao je Jovanović.

Kako je objasnio, problem dezinformacija nije nešto što se može riješiti, jer da jeste već bi u razvijenim zemljama bilo riješeno.

„Smatram da uvijek trebam raditi na sebi i da je to najbolji odgovor kako biti otporan na dezinformacija. Potrebno je provjeravati izvore informacija, i ne vjerovati u sve što se plasira", rekao je Jovanović.

On je kazao da su protesti koji su organizovani zbog zakona o slobodi vjeroispovjesti na početku bili samo duhovni, ali da su vremenom počeli da poprimaju političke dimenzije.

„Protesti su na početku bili duhovnog karaktera , koji se može vidjeti po nedostatku bilo kojih propagandnih materijala, zastava nacionalističkih obaveza, prema svemu onome što vidimo sada postoji taj trend da litije poprimaju politički akarakter“, kazao je Jovanovi.

Kako je kazao potrebno je više pažnje posvetiti edukaciji djece i nadležni organi u tom smislu treba da ulože dosta više, a hapšenje ne može biti način za spriječavanje plasiranih dezinformacija.

Bonus video: