Mnogo treba raditi za ravnopravnost žena u Crnoj Gori

"Ako postoji oblast u kojoj je polovina našeg društva nejednaka u odnosu na drugu, to znači da kao društvo ne koristimo sve svoje mogućnosti u stvaranju nove vrijednosti, poručio je ministar pravde Zoran Pažin
872 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 29.01.2020. 20:11h

Još mnogo toga je neophodno uraditi da bi žene u Crnoj Gori bile ravnopravne, pokazao je Indeks rodne ravnopravnosti, koji je prvi put izračunat za Crnu Goru.

Cilj istraživanja je da se izmjere nejednakosti i prati rad u ključnim domenima - rad, novac, znanje, vrijeme, moć i zdravlje.

Indeks je tako pokazao da su žene u Crnoj Gori najmanje jednake u domenu moći, a najviše jednake u domenu zdravlja.

Razlika između Crne Gore i prosjeka u 28 država članica EU je najveća u domenu novca.

To, navodi se u istraživanju, znači da su žene u Crnoj Gori najmanje jednake u odnosu na svoje evropske koleginice kada je u pitanju ishod njihovog radq u smislu plate.

"Ako postoji oblast u kojoj je polovina našeg društva nejednaka u odnosu na drugu, to znači da kao društvo ne koristimo sve svoje mogućnosti u stvaranju nove vrijednosti, poručio je ministar pravde Zoran Pažin.

Indeka rodne ravnopravnosti za Crnu Goru razvijen je na osnovu proračuna Monstata, na inicijativu Odjeljenja za rodne ravnopravnosti Ministarstva za ljudska i manjinska prava, u saradnji sa Evropskim institutom za rodnu ravnopravnost i Programom UN za razvoj (UNDP) u Crnoj Gori.

Bonus video: