Savjet utvrdio da mladić kod Delte nije pretučen po nacionalnoj osnovi

Savjet je razmatrao i postupanje i objavu policijskog službenika Denisa Bećirovića iz Budve koji je na jednoj od društvenih mreža napisao "Tamo u Srbiju pa srbujte, ođe ne, inače će svako proći kao ovaj"
14007 pregleda 57 komentar(a)
Incident kod Delte, Foto: Printscreen, Printscreen
Incident kod Delte, Foto: Printscreen, Printscreen
Ažurirano: 29.01.2020. 15:21h

Devetnaestogodišnjeg Danilovgrađanina J.V. desetak policiji nepoznatih muškaraca nijesu pretukli po nacionalnoj osnovi nakon dočeka vaterpolo reprezentativaca Crne Gore u Podgorici.

To je saopšteno iz Savjeta za građansku kontrolu rada policije.

Ocijenili su i da je bespredmetno i kontraproduktivno postupanje organa i zvaničnika drugih država vezano za taj slučaj.

"Razmatrajući slučaj građanina J.V, Savjet je utvrdio: profesionalno postupanje službenika CB Podgorica, da konflikt u konkretnom događaju nije po nacionalnoj osnovi na šta neupitno ukazuju dosadašnje izjave oštećenog građanina i očevidaca i bespredmetno i kontraproduktivno postupanje organa i zvaničnika drugih država koji tako ne doprinose rješavanju slučaja koji će svoj pravni epilog dobiti u okviru prekršajnog postupka", saopšteno je iz Savjeta.

Oni su danas razmatrali postupanje policije i još nekoliko slučajeva aktuelnih proteklih dana.

Savjet je razmatrao i postupanje i objavu policijskog službenika Denisa Bećirovića iz Budve koji je na jednoj od društvenih mreža napisao "Tamo u Srbiju pa srbujte, ođe ne, inače će svako proći kao ovaj", aludirajući na pretučenog devetnaestogodišnjaka.

U njihovom saopštenju piše da su nikšićki policajci profesionalno postupili kada su uvažavajući njihovu preporuku konsultovali tamošnje tužilaštvo zbog fotografije na kojoj grupa muškaraca šalje "nacistički pozdrav".

"Tužilac se izjasnio da nema elemenata krivičnog djela koje se goni po službenoj dužnosti a policija će nastaviti sa primjenom svojih ovlašćenja".

Jedan od njih "Vijestima" je izjavio da je fotografija stara najmanje šest godina i da nema govora o nacističkom pozdravu, već da su se samo šalili.

Iz Savjeta su saopštili da su razmotrili ukupnu situaciju u državi i dali preporuke.

"Da su svi državni organi dužni i da profesionalno obavljaju svoj posao. Da su mediji odgovorni da doprinose objektivnom sagledavanju stvarnosti i imaju društvenu odgovornost da budu dio rješenja o ne problema. Da građani odgovorno koriste društvene mreže čuvajući sopstveni i dignitet svih ostalih, što uključuje nastupe na društvenim mrežama".

Zeković ponovo izabran za predsjednika Savjeta

Dosadašnjem predsjedniku Savjeta Aleksandru Saši Zeković u produžen je mandat za još godinu.

"Savjet je pozitivno ocijenio dosadašnji rad i rezultate i jednoglasno odlučio da se mr Aleksndar Saša Zeković izabere za predsjednika u narednom jednogodišnjem periodu", saopšteno je iz Savjeta.

Bonus video: