"NE POSTOJI RIZIK OD PRELOVA RIBE"

MPRR: Ukida se ribolovni zabran na Skadarskom jezeru po preporuci PMF

Iz MPRR su poručili da je preispitivanje prethodno uvedene mjere zabrane, uslijedilo nakon sastanka koji je MPRR organizovalo prošle sedmice sa predstavnicima privrednih ribara, a na njihovu inicijativu
3792 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja (MPRR) ukinulo je danas privremeni ribolovni zabran na području Skadarskog jezera, nakon što je od Prirodno-matematičkog fakulteta (PMF) Univerziteta Crne Gore, kao nadležne naučne institucije, stiglo mišljenje da ne postoji rizik od prelova ribe zbog visine vodostaja, saopšteno je danas iz tog MPRR.

Iz MPRR su dodali da se u mišljenju PMF navodi da ove godine ne postoji opasnost od velikog i olakšanog izlova šarana usljed niskog vodostaja, jer je prisutna velika količina neraspadnute podvodne vegetacije u obalnim i priobalnim zonama.

"U skladu sa navedenim mišljenjem ova naučna ustanova je preporučila da ukine uvedeni privremeni zabran. Shodno tome, Ministarstvo je donijelo Naredbu o izmjenama Naredbe o ribolovnim zabranima, lovostaju i minimalnim veličinama riba i drugih vodenih organizama ispod kojih je zabranjen ulov, kojom se opoziva mjera privremenog zabrana obavljanja svih ribolovnih aktivnosti na Skadarskom jezeru, izrečena 21. januara", piše u saopštenju MPRR.

Iz tog Vladinog resora su poručili da je preispitivanje prethodno uvedene mjere zabrane, uslijedilo nakon sastanka koji je MPRR organizovalo prošle sedmice sa predstavnicima privrednih ribara, a na njihovu inicijativu.

"U cilju pronalaženja najboljeg rješenja za ribare i istovremeno očuvanja ribljih resursa, Ministarstvo je uspostavilo dijalog u kome je postignut dogovor da PMF izvrši naučnu analizu u cilju preispitivanja navedene mjere zaštite i uvedenog zabrana. Ministarstvo obavještava nosioce dozvola za obavljanje ribolova na Skadarskom jezeru da se ribolovne aktivnosti mogu obavljati u skladu sa važećim zakonskim propisima", zaključuje se u saopštenju MPRR.

Preporučujemo za Vas