apel posebno mlađoj populaciji da ne unosi nemir među građane preko društvenih mreža

Načelnik CB: Bezbjednost u Pljevljima veoma dobra, svi imamo odgovornost da tako i ostane

Odgovarajući na novinarsko pitanje da li su pripadnici SAJ-a došli u Pljevlja kako bi zabranili litije Slavulj je kazao dato nije tačno , već da su „ raspoređeni po odluci menadžmenta Uprave policije da pružaju podršku pripadnicima Centra Bezbjednosti Pljevlja u obavljanju redovnih zadataka“
5118 pregleda 3 komentar(a)
Dragan Slavulj, Foto: Goran Malidžan
Dragan Slavulj, Foto: Goran Malidžan

Stanje bezbjednosti na području nadležnosti Centra bezbjednosti u Pljevljima je veoma povoljno i svi ima odgovornost da to stanje tako i ostane, ocjenio je nalečnik CB Pljevlja Dragan Slavulj na današnjoj konferenciji za novinare.

On je apelovao na građane, posebno na mlađu populaciju da ne unose nemir među građane preko društvenih mreža.

„Jedino što u Pljevljima izaziva neki osjećaj nesigurnosti jesu komentari preko društvenih mreža. Smatram da građani nemaju razlog za zabrinutost, i da nemaju razlog za osjećaj ugroženosti i bezbjednosti . Danas svako ima demokratsko pravo da piše svašta daa komentariše svašta ali isto ima i odgovornost za sve to. Mi to pratimo, ali smatram ako izuzmemo društvene mreže da je stanje stabilno i da ovdje nema razloga za unošenje nemira, nervoze i netrpeljivosti a kamoli nekih drugih stvari... su više nacionalna sredina u kojoj je stanje bezbjednosti veoma povoljno i svi imamo odgovornost da takvo stanje i ostane. Službenici Centra bezbjednosti Pljevlja sa mnom na čelu poručuju svim građanima Opštine Pljevlja da ćemo ispuniti svoju zakonsku obavezu i obezbjediti svim građanima stabilan javni red i mir“, rekao je Slavulj, na konferenciji na kojoj je prestavio rezultate rade u prošloj godini Cenntra bezbjednosti koji pokriva opštine Pljevlja i Žabljak.

Odgovarajući na novinarsko pitanje da li su pripadnici SAJ-a došli u Pljevlja kako bi zabranili litije Slavulj je kazao dato nije tačno , već da su „ raspoređeni po odluci menadžmenta Uprave policije da pružaju podršku pripadnicima Centra Bezbjednosti Pljevlja u obavljanju redovnih zadataka“. On je demantovao i informacije koje se plasiraju putem društvenim mreža da među pripadnicima pljevaljske policije ima onih koji odbijaju poslušnost.

„Ne znam odakle vam taj podatak, ja ga nemam“, odgovorio je Slavulj na jedno od pitanje novinara.

Slavulj je kazao da je na području CB Pljevlja (uključujući OB Žabljak) u 2019.godini, registrovano je 214 krivičnih djela šte je za deset krivičnih djela više nego 2018.

U oblasti opšteg kriminaliteta registrovano je 151 krivično djelo što je smanjenje za 16 odsto, u oblasti privrednog kriminaliteta registrovano je 56 što je skoro dva puta više u odnosu na 2018. Iz oblasti droga registrovano 7 krivičnih djela što je povećanje za za 75 odsto.

Zbog osnovane sumnje da su počinili krivična djela nadležnim tužilaštvima podnešeno je 205 krivičnih prijava, 7 više u odnosu na prethodnu godinu. Od ukupno prijavljenih 210 lica 28 je povratnika u izvršenju krivičnih djela što je smanjenje za 31 odsto. Povratnici se najčešće registruju po krivičnim djelima iz oblasti droga, imovinskih delikata i nasilja u porodici.

Rasvijetljena su 2 krivična djela iz prethodnog perioda, i to 1 KD Razbojništvo iz 2016.godine u CB Pljevljima i 1 KD Teška krađa iz 2017.godine u OB Žabljak.

Materijalna šteta pričinjena izvršenjem KD iz oblasti imovinskog kriminaliteta iznosi oko 16.350 eura, dok iz oblasti privrede iznosu 334.959 eura.

U oblasti krvnih delikata registrovano je 25 krivičnih djela . U odnosu na prethodnu godinu došlo je do povećanja broja krivičnih djela za 31 odsto. Registrovana smo 2 ubistva u pokušaju i oba krivična djela su rasvijetljena i jedno Ubistvo po poznatom izvršiocu

U prošloj godini registrovano je 14 slučajeva porodičnog nasilja, što je smanjenje za 22 odsto. Krivična djela su učinjena od strane 12 lica i svi su muškog pola. U četiri slučaja žrve su bile muškog pola a u 10 ženskog. Registrovano je 9 povratnika u izvršenju ovih krivičnih djela

Registrovana su još 4 krivična djela izvršena u okviru porodice, nad članom porodice, 2 ugrožavanje sigurnosti i laka tjelesna povreda i 1 krivično djelo Neovlašćeno nošenje oružja. Registrovana su 72 prekršaja iz oblasti Zakona o sprečavanju nasilja u porodici a protiv 58 lic ponijeto je 65 prekršajnih prijava. Izvršioci prekršaja su u 57 slučajeva muškog pola i u 1 slučaju ženskog pola. U 18 slučajeva registrujemo povratnike u vršenju prekršaja iz ove oblasti i svi su muškog pola. Izrečeno je 6 zabrana približavanja i 2 mjere udaljenja iz stana.

Tokom prošle godine pripadnici CB Pljevlja izvšrili su 54 zapljene opojne droga, 12 više u odnosu na predhdnu godinu.

Zaplijenjeno je 233 kilograma marihuane, 1,4 gram heroina, 9,2 grama spida i 74 komada tableta. Tokom 2019.godine registrovano je 12 maloljetnika kao izvršioci 11 krivičnih djela od čega 8 iz oblasti imovinskih delikata. U predhodnoj godini registrovano je 7 samoubistava, što je za 50 odsto manje u odnosu na 2018. Registrovano je 8 pokušaja samoubistava. U izvještajnom periodu registrovano je 70 narušavanja javnog reda i mira, a oduzet je 21 komad vatrenog oružja.

U izvještajnom periodu dogodile su se ukupno 104 saobraćajne nezgode, izdato 4300 prekršajnih naloga.

Privremeno je oduzeto ukupno 466 vozačkih dozvola, odnosno 38,8 mjesečno. U prošloj godini alkotestirano 9270 vozača, od čega su 793 nađena pod uticajem alkohola. Od toga 113 su mladi vozači ili vozači početnici.

Preporučujemo za Vas