Radnici PG hitne nisu pomogli Huriši Emini: Zbog "mirisa" odbili da pruže njegu

Obrazloženje radnika hitne bilo je da zbog neprijatnog mirisa ne mogu da obave svoj posao. Huriša Emini preminula je sjutradan
27638 pregleda 23 komentar(a)
Vozila Hitne pomoći, Podgorica, Foto: Zhmp.org
Vozila Hitne pomoći, Podgorica, Foto: Zhmp.org

Zaposleni u službi hitne pomoći iz Podgorice nisu pružili ljekarsku pomoć sada pokojnoj Huriši Emini čime su povrijedili pravo pacijenta na zdravstvenu zaštitu.

Radnici hitne, trebalo bi da uče o kodeksu medicinske etike, pravilima obavljanja profesije i dužnostima ljekara prema pacijentima, posebno umirućim.

To se, pored ostalog, navodi u mišljenju koje je Zaštitnik ljudskih prava i sloboda uputio Zavodu za hitnu medicinsku pomoć (ZHM) nakon što se toj kancelariji krajem prošle godine obratio Nedžad Emini, sa pritužbom na rad ljekara i drugog osoblja hitne koji su, kako tvrdi, "zbog neprijatnog mirisa" odbili da pruže njegu i daju terapiju njegovoj sada pokojnoj ženi Huriši.

Porodica Emini živi u naselju Konik, u Podgorici.

Pokojna Huriša, kako su ispričali, bolovala je od kancera i trpjela bolove, zbog čega je porodica često pozivala hitnu pomoć, kako bi joj dali neophodnu terapiju.

Jedan takav poziv, porodica je uputila i 18. oktobra prošle godine.

Radnici hitne su, kako tvrde i kako se to vidi i na snimku koji su dostavili i nadležnim institucijama, tada odbili da uđu u prostorije gdje je boravila sada pokojna Huriša.

Obrazloženje radnika hitne bilo je da zbog neprijatnog mirisa ne mogu da obave svoj posao.

Huriša Emini preminula je sjutradan.

Porodica je i tada pozvala hitnu, ali su medicinski radnici, i to se vidi na snimku, njenu smrt konstatovali izdaleka – sa vrata prostorije u kojoj je ležala pokojnica.

Povodom spornog događaja, zbog nesavjesno pružanje i neukazivanje ljekarske pomoći protiv medicinskih radnika službe hitne pomoći podnijeta je krivična prijava. Nedžad Emini obratio se i Ombudsmanu.

Iz ZHM, na zahtjev Zaštitnika, kazali su da su po saznanju o događajima uzeli izjave od zaposlenih koji su učestvovali u kućnim posjetama, te da je nakon toga zasijedala i Komisija za kontrolu kvaliteta.

Komisija je, piše u mišljenju koje potpisuje Zaštitnik Siniša Bjeković, zaključila da u radnjama doktorice XX, koja je sa kolegama toga dana bila u kućnoj posjeti, postoje propusti u radu – da ona nije obavila pregled i ordinirala terapiju na način na koji je bila u obavezi. Navodi se i da protiv te doktorice nije bilo moguće pokrenuti disciplinski postupak i utvrditi njenu odgovornost, jer od 5. novembra 2019. nije zaposlena u ZHM.

Bonus video: