Perović: Mi smo djeca ove zemlje koja ne daju svetinje

Tokom šetnje nisu bile istaknute niti nacionalne niti partijske zastave
54082 pregleda 1405 komentar(a)
Sa litije u Podgorici, Foto: Savo Prelević
Sa litije u Podgorici, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 30.01.2020. 22:27h

U Podgorici je večeras održana litija povodom usvajanja Zakon o slobodi vjeroispovijesti.

Litiju je predvodio rektor Cetinjske bogoslovije, protojerej stavrofor Gojko Perović. Tokom šetnje nisu bile istaknute niti nacionalne niti partijske zastave.

Obraćajući se građanima ispred Sabornog hrama Hristovog Vaskrsenja, Perović je kazao je da ove "svetinje nemaju zemaljsku cijenu."

"Mi smo djeca ove zemlje koja ne daju svetinje. Iz vlasti nas ne razumiju, ne razumiju naše šetnje već nas nazivaju neprijateljima države. Svaki pametan vladar odvaja od svog blaga i stavlja na najviši vrh i najprostraniju poljanu ambasadu nebeskog carstva koje su zaštićene", rekao je Perović.

Kazao je da "čuvajući svetinje čuvamo svoje prisustvo među civilizovanim narodima."

"Dužni smo da ono što su preci ostavili crkvi, a ne zemaljskoj državi pa makar to bila Crna Gora, da to sačuvamo našim potomcima. Zato čuvajući svetinje čuvamo svoje prisustvo među civilizovanim narodima. Pred ambasadom nebeskoga carstva ne nosimo zastave zemaljskih država. Ne zasto što se stidimo nekih zastava jer je naša trobojka boja crnogorske robe, jer je barjak države Crne Gore sa zlatnim orlom i lavom ispod sebe simbol hrišćanstva. Niti se stidimo imena države Crne Gore, niti se stidimo imena Srpske pravoslavne crkve. Pred ambasadom nebeskoga carstva samo krst časni i lik presvete Bogorodice i lik Gospoda našeg Isusa Hrista može biti pravi barjak. Sve drugo bi unijelo smutnju, a mi nećemo smutnju nego da se jasno čuje – Ne damo svetinje", dodao je Perović.

Gojko Perović
Perović(Foto: Savo Prelević)

Iz Mitropolije crnogorsko-primorske (MCP) tvrde da je večerašnja litija "nikad brojnija." Litiji je prisustvovao vladika južnoamerički ruske crkve Jovan.

"Cijeli pravoslacni svijet sa vama brine brigu. Cijeli svijet može ovo da gleda i iznenađuje se ovakvim postupcima", rekao je Jovan.

Litija je prošla pored zgrade RTCG-a, zgarde ANB-a, ulicom Svetozara Markovića, zatim Dalmatinskom, a potom su se vratili se u Hram.

Litiji je prethodio moleban u Hramu.

Galerija