Država pravi garažu za sebe i za Bećirovića

Za parking na Bjelasici, prema tenderskoj dokumentaciji, biće izdvojeno 10 miliona eura. Objekat, površine 49.000 kvadrata garaža će koristiti državnom Ski centru Kolašin 1600, ali i skijalištu Kolašin 1450
19804 pregleda 7 komentar(a)
Projektovani izgled garaže, Foto: Screenshot
Projektovani izgled garaže, Foto: Screenshot
Ažurirano: 30.01.2020. 21:12h

Država planira da potroši 10 miliona eura na projekat višeetažne garaže za potrebe dva skijališta u Kolašinu. Kako piše u tenderskoj dokumentaciji, za otvoreni postupak javne nabavke za projektovanje i izgradnju prve faze tog projekta, garaža će koristiti državnom Ski centru Kolašin 1600, ali i skijalištu Kolašin 1450, čiji je vlasnik Zoran Bećirović.

Uprava javnih radova je na svom sajtu 31. decembra objavila tendersku dokumentaciju, a zainteresovani mogu ponude dostavljati do 22. februara. Odluka o najboljem ponuđaču biće donijeta u roku od 30 dana. Objekat, površine 49.000 kvadratnih metara planiran je u okviru Detaljne razrade lokaliteta „Kolašin 1450“. Prema idejnom rješenju, nakon okončanja svih faza izgradnje, parking će imati pet etaža i ukupno oko 1.380 mjesta za auta i oko 20 mjesta za autobuse. Izvođenje radova je predviđeno po principu “projektuj i izgradi”.

U prvoj fazi predviđena je izgradnja četiri sprata, bruto površine oko 22.933 kvadrata, sa infrastrukturnim priključcima, uređajem za prečišćavanje otpadnih voda, prilaznim saobraćajnicama, stazama, otvorenim parkiralištem i uređenjem terena...

Pored parking mjesta biće projektovane i pristupne površine za vozila i pješake u okviru Urbanističke parcele, samouslužna perionica, punjači za električne automobile, sistem automatskog čitanja registarskih tablica, senzorski sistem praćenja zauzetosti parkinga...

Zvanično, višespratna garaža služiće samo za goste skijališta. Međutim, na lokaciji od tog skupog projekta, finansiranog novcem građana, koristi bi mogao imati i Bećirović i njegovi poslovni partneri. Dosadašnje iskustvo pokazuje da su gosti skijališta najviše primjedbi imali na nedostatak parking mjesta. U tenderskoj dokumentaciji ne navodi se precizno način plaćanja parkinga.

Na istom lokalitetu „Kolašin 1450“, na susjednim ili djelovima katastarskih parcela na kojima je planirana izgradnja višespratne garaže, Bećirović će uskoro graditi hotel. „Ski resort Kolašin 1450“ AD je nedavno nadležnom sekretarijatu u kolašinskoj opštini podnio zahtjev za davanje saglasnosti na Elaborat o procjeni uticaja na životnu sredinu tog objekta. Planirano je da hotel bude kategorisan sa četiri zvjezdice i ima 65 smještajnih jedinica.

Ski resort Kolašin 1600, dio konzorcijuma koji su osnovali Bećirović i albanski biznismen Baškim Ulaj, nedavno je tražio saglasnost na Elaborat procjene uticaja na životnu sredinu za projekat “Apartmanski objekat Q - depadans hotela S” i “Condo hotel S”. “Apartmanski objekat Q”, kako je navedeno u dokumentaciji dostavljenoj Sekretarijatu za zaštitu životne sredine, imaće 86 smještajnih jedinica. Objekat bi činilo prizemlje, tri sprata i potkrovlje, a kako je planirano biće građen „u duhu tradicionalne planinske kuće - „kamen na tlu i drvo na kamenu“.

“Condo hotel S”, prema dokumentaciji, zauzimaće bruto građevisku površinu od skoro 8.300 matara kvadratnih. Imaće, pored podruma i prizemlja, dva sprata i potkrovlje i u njemu je planirano čak 116 smještajnih jedinica.

Ti i ostali turistički objekti, koje Bećirović i Ulaj planiraju da grade biće na zemljištu koje je konzorcijumu “Kolašin 1600” država dala u zakup. Riječ je o 270.000 metara kvadratnih zemljišta, nalazi se između Bećirovićevog i državnog ski centra, zapadno od D hotela.

Zakupac može steći pravo svojine nad zemljištem

Investiciona obaveza konzorcijuma Kolašin 1600, prema ugovoru, je da u roku od četiri godine od dana početka radova, izgradi Klaster 1 turističkog kompleksa, odnosno investira 12,8 miliona eura. Obavezna dinamika investiranja predviđa da u prvoj godini ulože 1,4, u drugoj 2,2, trećoj 2,4 i u četvrtoj godini 5,6 miliona eura. Dogovoreni standard su hoteli sa najmanje četiri zvjezdice.

Bećiroviću i Ulaju zemljište je dato u zakup na 90 godina. Državni budžet će od tog posla imati 10 centi po kvadratu zakupljenog zemljišta i 0,1 odsto od neto dobiti investitora. To je godišnje 27.000 od zakupa i 1.000 eura od svakog miliona koji zarade. Ugovorom je određeno da zakupac može steći pravo svojine nad zemljištem na kojem je objekat izgrađen.

Bonus video: