Eko znak i novac i za festivale

Kako je saopšteno iz UNDP-a, od 40 turističkih projekata 20 je dostavljeno od privatnog sektora, 19 javnog, dok je jedan projekat dostavila nevladina organizacija. Sufinansiranje u iznosu od 751.569 eura dobilo je 25 projekata, čija je ukupna vrijednost više od 12 miliona eura
88 pregleda 0 komentar(a)
Lake fest 2017 kamp, Foto: Luka Zeković
Lake fest 2017 kamp, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 26.02.2018. 19:30h

Na drugi po redu Javni poziv za sufinansiranje inovativnih investicionih projekata koji se razvijaju u duhu održivog turizma i doprinose ublažavanju efekata klimatskih promjena, na teritoriji Crne Gore prijavljeno je 40 projekata.

Javni poziv je organizovan u okviru projekta ,,Razvoj niskokarbonskog turizma u Crnoj Gori“, koji zajedno sprovode UNDP i Ministarstvo održivog razvoja i turizma. Projekat finansira Globalni fond za životnu sredinu, sa ciljem pozicioniranja Crne Gore kao zelene, niskokarbonske turističke destinacije do 2020. godine.

Projekti koji su već odobreni odnose se na instalaciju solarnih sistema i toplotnih pumpi, unapređenje turističkog transporta, nabavku električnih vozila, izgradnju biciklističkih staza, javnu (LED) rasvjetu, sisteme unutrašnje (LED) rasvjete, ozelenjavanje javnih površina i hotelskih kompleksa, izgradnju bioseptičkih jama. Projekti su realizovani u 10 opština: Podgorici, Cetinju, Kolašinu, Mojkovcu, Plužinama, Žabljaku, Pljevljima, Budvi, Tivtu, Herceg Novom i Ulcinju.

Kako je saopšteno iz UNDP-a, od 40 turističkih projekata 20 je dostavljeno od privatnog sektora, 19 javnog, dok je jedan projekat dostavila nevladina organizacija. Sufinansiranje u iznosu od 751.569 eura dobilo je 25 projekata, čija je ukupna vrijednost više od 12 miliona eura.

Iz Ministarstva su ranije kazali da je posebno važan segment projekta uvođenja programa ekološke sertifikacije turističkih objekata i naveli primjer opštine Budva, gdje su obezbijeđena finansijska sredstva za pokrivanje troškova registracije i članarine za prvu godinu za uvođenje eko sertifikata u hotelima koji su se prijavili za podršku u okviru programa podsticajnih mjera.

Iz Ministarstva su najavili i osnivanje Eko fonda, institucije koja će biti jedna od ključnih za finansiranje projekata i programa iz oblasti životne sredine, a ove godine biće određen i način kako će se inventar gasova sa efektom staklene bašte (GHG) u sektoru turizma uklopiti u nacionalni GHG inventar.

Podsticajne mjere, kako je najavljeno, obuhvatiće i brojne festivale u Crnoj Gori, tako što će biti uvedeni ekološki sertifikati EU ( Eko znak i Travelife), u okviru posebnih podsticajnih mjera, dok će popularni muzički i drugi festivali, koji budu aplicirali za podršku, morati da sprovode mjere smanjenja negativnog uticaja na životnu sredinu’.

Bonus video: