Obilježena godišnjica pobune mornara u Boki

U ime Opštine Herceg Novi, vijenac je u more i na spomen ploču na zgradi Mjesne zajednice položio menadžer Dragan Šimrak, dok je hercegnovska podružnica Bokeljske mornarice vijenac položila na mjesto pobune, kuću Vrankovića
1501 pregleda 1 komentar(a)
Danas u Đenovićima, Foto: Opština Herceg Novi
Danas u Đenovićima, Foto: Opština Herceg Novi

Godišnjica pobune mornara u Boki obilježena je danas u Đenovićima, polaganjem vijenaca i smotrom Bokeljske mornarice.

U ime Opštine Herceg Novi, vijenac je u more i na spomen ploču na zgradi Mjesne zajednice položio menadžer Dragan Šimrak, dok je hercegnovska podružnica Bokeljske mornarice vijenac položila na mjesto pobune, kuću Vrankovića.

U ceremoniji je učestvovala Mjesna muzika Đenović, predvodivši povorku koja se nakon smotre Bokeljske mornarice tradicionalno kretala od Mjesne zajednice do kuće Vrankovića i nazad, a pridružili su joj se prisutni mještani.

"Obilježavanje ovog datuma je važno da bismo pamtili pobunu mornara na brodovima flote Austrougarske mornarice, koja je bila ohrabrena Oktobarskom revolucijom, a može se smatrati pretečom važnih istorijskih događaja", kazao je nakon ceremonije menadžer Opštine Dragan Šimrak.

On se, kako je saopšteno iz Opštine Herceg Novi, zahvalio Mjesnoj zajednici Đenović, Podružnici Bokeljske mornarice Herceg Novi i Mjesnoj muzici Đenović na učešću u obilježavanju ovog važnog istorijskog momenta koji se odigrao u našem zalivu.

Na početku 1918. godine, Boka kotorska bila je dio Austrougarske i zbog svog strateškog položaja predstavljala izuzetno važnu pomorsku bazu. Pobuna mornara počela je 1. februara 1918. godine, tačno u podne, na brodovima „Sankt Georg” i „Gea”.T ada je oko 6.000 mornara austrougarske ratne flote uzelo zapovjedništvo u svoje ruke i istaklo crvene zastave na oko 40 brodova u zalivu Boke, a upravo ispred Đenovića je bio stacioniran najveći broj brodova.

Pobunjeni mornari ustali su protiv osvajačkog rata koji su vodile Njemačka i Austrugarska i protiv loših uslova života na ratnim brodovima. Iako je pobuna vrlo brzo ugušena, ovaj događaj ostao je zapamćen kao primjer zajedničke borbe za prestanak ratnih sukoba, mir i bolje uslove za život i rad.

Bonus video: