"Vektra Jakić": Kalač da podnese ostavku

U reagovanju na tvrdnje koje je Kalač iznio prije nekoliko dana na konferenciji za novinare, kada je optužio Privredni sud da je “Vektri Jakić” omogućeno da siječe šumu iako duguje milione državi, iz pljevaljske kompanije poručuju da bi svi imali koristi ako Kalač što prije ustupi mjesto direktora nekom ko će biti “savjesniji, odgovorniji i moralniji u sprovođenju razvojne politike u drvopreradi“
4057 pregleda 0 komentar(a)
U finansijskim problemima: “Vektra Jakić”, Foto: Goran Malidžan
U finansijskim problemima: “Vektra Jakić”, Foto: Goran Malidžan

Iz kompanije “Vektra Jakić” pozvali su direktora Uprave za šume Nusreta Kalača da podnese ostavku jer je navodno nezakonitim odlukama i zaustavljanjem proizvodnje u toj firmi nanio štetu od više desetina miliona eura kompaniji i crnogorskoj drvopreradi, državnom i opštinskom budžetu.

U reagovanju na tvrdnje koje je Kalač iznio prije nekoliko dana na konferenciji za novinare, kada je optužio Privredni sud da je “Vektri Jakić” omogućeno da siječe šumu iako duguje milione državi, iz pljevaljske kompanije poručuju da bi svi imali koristi ako Kalač što prije ustupi mjesto direktora nekom ko će biti “savjesniji, odgovorniji i moralniji u sprovođenju razvojne politike u drvopreradi“.

Reagovanje prenosimo u cjelosti:

“Gotovo da je jedinstven i nezapamćen primjer bahatosti direktora Uprave za šume Nusreta Kalača koji pravosnažna rješenja Privrednog i Osnovnog suda, na konferenciji za javnost, u ime državnog organa, proglašava spornim, optužujući sudove da navodno omogućavaju koncesionaru Vektri Jakić eksploataciju sirovine bez plaćanja koncesija, a tim se nanosi višemilionska šteta državnom i opštinskom budžetu Pljevlja. Nepoštovanje pravosnažnih sudskih odluka i manipulacija činjenicama za neodgovaran, nesavjestan i po državu i privredu štetan rad najodgovornijih u Upravi za šume i resornom Ministarstvu i optužbe upućene sudovima, najbolja je potvrda ko i kako upravlja Upravom za šume i u kakvom stanju je državno preduzeće koje gazduje najznačajnim državnim resursom.

Krenimo redom.

Gotovo pet godina Uprava za šume nezakonito obračunava i kod Poreske uprave finansijski zadužuje Vektru Jakić za neposječene, nedoznačene i neeksploatisane količine drvne mase u iznosu preko pet miliona eura.

Poreska uprava za isti iznos prinudnim naplatama i blokadom računa Kompanije pokušava da naplati ta nezakonita zaduženja nanoseći veliku štetu tekućoj likvidnosti Jakića i realizaciji Plana za reoganizaciju kao izvršne sudske isprave.

Zbog tih fiktivnih finansijskih zaduženja Uprava za šume, uz saglasnost Ministarstva poljoprivrede, donosi još jednu nezakonitu odluku o jednostranom raskidu koncesionog ugovora dovedeći fabriku pred gašenje i ostavljajući skoro 300 radnika bez posla.To radi Uprava za šume na način da i ne zna sta piše u koncesionom ugovoru i u čijoj nadležnosti je raskid tog ugovora.

Da bi javnost u potpunosti razumjela suštinu spora ilustrovaćemo prostim primjerom. Da je Uprava za šume nakon jednostranog i nezakonitog raskida ugovora izvršila količinska i finansijska razduženja Vektre Jakić, što je bila u obavezi, utvrdilo bi se da Kompanija ne duguje ni cent za koncesije i da po tom osnovu nije mogao biti pokrenut postupak raskida ugovora.

Dakle, više od godinu dana, najveća fabrika za drvopreradu u regionu, u koju je uloženo preko sto miliona eura, odlukama Uprave za šume, ostaje bez sirovine, istovremeno finansijski zadužena i blokirana za preko pet miliona eura drvne mase koja nije isporučena Jakiću. Uz sve to, Uprava za šume, sirovinu kojom je finansijski zadužila i blokirala Jakić, protekle godine, nezakonito je prodala drugim koncesionarima i to promoviše kao najveći uspjeh državnog preduzeća. Zato, ne razumijemo nervozu direktora Uprave za šume i njegovih nalogodavaca usmjerenu na pravosnažne sudske odluke kojima se potvrđuje ne samo nezakonit nego nesavjestan, neodgovoran i po državu štetan rad Javnog preduzeća kojim rukovodi.

Šteta koja je prouzrokovana takvim odlukama je nesaglediva i tek će se utvrditi u pokrenutim sudskim postupcima i ne može se ispraviti optužbama sudova i jeftinim politikanskim krivotvorenjem i saopštavanjem lažnih činjenica medijima. Ona se mora nadoknaditi. Jedini logičan i očekivan razlog za sazivanje konferencije za štampu Nusreta Kalača bio je podnošenje ostavke na mjesto direktora Uprave za šume. Kalač treba da podnese ostavku, jer je nezakonitim odlukuma i zaustavljanjem proizvodnje u Jakiću nanio štetu od više desetina miliona eura ne samo našoj kompaniji, nego ukupnoj crnogorskoj drvopreradi, republičkom i opštinskom budžetu.

Nezakonitim odlukama uprave za šume kojima se nijesu poštovali čak ni zaključci Vlade, a sada se pokušavaju opstruirati i dovesti u sumnju čak i pravnosnažne sudske odluke, skoro trista radnika je ostalo bez posla i skoro 18 mjeseci ne prima platu. Kalač treba da podnese ostavku, ne samo što je konferencijom za štampu Uprave za šume krenuo da proglašava ‘spornim’ pravosnažne sudske odluke, nego i zbog lažno saopštene činjenice da smo 2015. izvezli preko 20.000 kubika prvoklasne oblovine, kao i da Jakić nije realizovao Plan za reorganizaciju i da u kompaniju treba uvesti stečaj.

Jasno nam je da je cilj donošenja nezakonitih odluka Uprave za šume uvođenje stečaja i gašenje Jakića, kako bi, vjerovatno, Uprava za šume, Jakićevu koncesiju mogla ustupiti malim “zaštićenim“ koncesionarima. Dakle, 2015 godine Vektra Jakić je, uz saglasnost Ministarstva poljoprivrede, izvezla 21 295,06 metara kubnih celuloznog drveta iz razloga što ta sirovina nije mogla biti prerađena u nezavršenom pogonu peleta. I pored nezakonitih i štetnih odluka Uprave za šume, Plan za reaorganizaciju po izvještaju ovlašćenog sudskog revizora realizovan je preko devedest odsto, što bi i Kalača trebalo da raduje.

No, ipak, najveća koristi za Upravu za šume, Jakić, državni i lokalni budžet i male koncesionare bila bi da Nusret što prije ustupi mjesto direktora nekom ko će biti savjesniji, odgovorniji i moralniji u sprovođenju razvojne politike u drvopreradi“.

Bonus video: