"Đukanović kaže da rušimo, a mi branimo Crnu Goru"

"Niko nam ne može ništa. Dok ne povuku ovaj zakon nećemo se maći sa ulica. Svaki dan će nas biti sve više. Pregovora može biti tek kad se zakon povuče", rekao je protojerej Momčilo Krivokapić.
142787 pregleda 1653 komentar(a)
Sa litije u Podgorici, Foto: Boris Pejović
Sa litije u Podgorici, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 02.02.2020. 23:08h

Protojerej Momčilo Krivokapić je kazao nakon litije u Podgorici da su građani zbunili one "koji misle da su crkve iskorijenili i da će praviti neku svoju crkvu".

"Prije neki dan mi je predsjednik rekao da sam lud, malo se zaigrao predsjednik", kazao je Krivokapić i dodao "Zakon koji su oni mučenici donijeli po komandi oni ne mogu da odbrane jer je on mimo svakog zakona. Neka povuku taj zakon jer ako on ne povuče zakon, zakon ce povući njega, kako piše u jednom aforizmu", kazao je Krivokapić.

Protojerej se osvrnuo i na skorašnju posjetu Đukanovića Beranama.

"Vidjeli smo preznojavanje u Beranama, ali ono što je najopsanije je što je rekao da mi rušimo državu. Mi branimo Crnu Goru", kazao je Krivokapić.

"Niko nam ne može ništa. Dok ne povuku ovaj zakon nećemo se maći sa ulica. Svaki dan će nas biti sve više. Pregovora može biti tek kad se zakon povuče", zaključio je Krivokapić.

Sveštenik Predrag Šćepanovic čestitao pobjedu Novaku Đokoviću, na šta su okupljeni uzvikivali Nole, Nole.

Pozdravio i selektora Gojkovića koji je bio danas kod mitropolita crnogorskog primorskog, Amfilohija.

Šćepanović je potom pozdravio i košarkaša Barselone i španskog reprezentativca Nikolu Mirotića koji se okupljenima obratio putem video linka.

"Divim se vašoj vjeri, ljubavi i upornosti, na svakoj litiji moje je srce sa svima vama. Ne damo svetinje", kazao je Mirotić putem videobima.

"Ovdje su dobrodošli svi koji su prije 14 godina rekli i da i ne i potomci četnika i partizana, i zelenaša i bjelaša", kazao je Šćepanović

Iz Mitropolije crnogorsko primorske tvrde da u litiiji kroz Podgoricu večeras učestvovalo više desetina hiljada građana.

Litija prolazi kroz centar Podgorice.

U više navrata su manje grupice pokrenule skandiranja o Kosovu, Srbiji i pogrdnim imenima nazivali predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića, ali čim bi takvo uzvikivanje krenulo ostali iz protestne kolone bi počeli da uzvikuju "Ne damo svetinje" i tako ih nadglašavaju.

Manja grupa mlađih muškaraca u centru grada počela je da pjeva "Od Glave Zete do grada Spuža", ali im jedan od sveštenika zabranio, govoreći da je ovo litija.

Dok su prolazili pored zgrade Predsjednistva, grupa okupljenih pjevala je "Ustala je Crna Gora, svetinja se branit mora, Milo lopove".

U trenutku kada predvodnici litije stižu na Milenijum, dio kolone je još na mostu Blaža Jovanovića.

Iz hrama Hristovog vaskrsenja krenula je večeras nova protestna litija, zbog nezadovoljnih usvajanjem Zakona o slobodi vjeroispovjesti.

Litiju ulicama Podgorice predvodi protojerej stavrofor Momčilo Krivokapić.

Litiji je prethodio moleban u hramu.

Litiji u Podgorici se pridruzile litije iz Danilovgrada, Spuža, Zete, Kuča, Pipera, Komana, Katunske nahije, Cevljana...

Sveštenik Predrag Šćepanović je kazao da je ovo najbrojniji skup ikad kao i da brojniji ovaj hram ne pamti.

Poručio da litija prođe mirno i dostojanstveno.

"Moramo biti spremni na sve provokacije. Ićićemo kroz centar grada, Ulicom Slobode, preko Milenijuma", kazao je Šćepanović.

Nikola Pejović, urednik Svetigore procitao saopštenje Episkopskog savjeta Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori:

"Zbog najava i pokušaja zloupotreba dužni smo da podsjetimo na zavet sa svetih sabora da ćemo mirno braniti svetinje, bez stranačkih obilježja".

Prema riječima organizatora, ovo će biti najbrojniji skup do sada.

Hram Hristovog vaskrsenja
Hram Hristovog vaskrsenja(Foto: Biljana Matijašević)

Galerija

Bonus video: