Zavod za sportsku medicinu ni na vidiku

I u olimpijskoj godini bez ustanove koju je obećala Vlada. Nadležni ranije priznali da su sportisti dovođeni u opasnost i da se pregledi većinom rade samo na papiru
2952 pregleda 3 komentar(a)
Zdravstveno stanje sportista uglavnom nije objektivno procjenjivano, tvrde u Vladi, Foto: Savo Prelević
Zdravstveno stanje sportista uglavnom nije objektivno procjenjivano, tvrde u Vladi, Foto: Savo Prelević

Crna Gora još nije osnovala Zavod za sportsku medicinu, iako je to predviđeno novim zakonom usvojenim 2018. I pravilnikom iz 2015. predviđeno je da se stanje u oblasti zdravstvenih pregleda sportista dovede u red, ali se i u olimpijskoj godini čini da se situacija nije značajno promijenila nabolje.

Prema Zakonu o sportu, rok za osnivanje zavoda je 14. jul ove godine, ali u ovogodišnjem budžetu nije ni predviđen novac za izgradnju te ustanove.

Iz Ministarstva sporta, na čijem je čelu Nikola Janović, “Vijestima” nijesu odgovorili zašto još nije osnovan Zavod za utvrđivanje zdravstvenih sposobnosti sportista, te kada se očekuje otvaranje ove ustanove.

Nikola Janović
Iz Ministarstva nisu odgovorili kada će zavod da bude osnovan: Janović(Foto: Luka Zeković)

Osnivanje posebne ustanove za ljekarske preglede sportista predviđeno je Strategijom razvoja sporta i Srednjoročnim programom rada Vlade od 2018. do 2021. Vlada je u strategiji priznala da u oblasti zdravstvene sposobnosti sportista postoje problemi, da pregledi nijesu standardizovani i da u velikom broju slučajeva nijesu ni rađeni. U tom dokumentu piše da utvrđivanje zdravstvene sposobnosti u praksi ne postoji jer su doktori, koje bi angažovali savezi i sportski klubovi, uglavnom samo “ovjeravali” takmičarske knjižice…

Marko Begović sa njemačkog sportskog univerziteta u Kelnu “Vijestima” je kazao da je prije nešto više od šest godina tadašnja Uprava za mlade i sport formirala radni tim za ispitivanje organizacije, funkcionalnosti i primjene propisa i standarda sportskih saveza u Crnoj Gori.

Pojasnio je da je izvještajem iz juna 2014. radni tim predložio formiranje Centra za dijagnostiku u sportu kako bi se uspostavila najvažnija karika u lancu razvoja takmičarskog sporta, koja treba da bude fokusirana na utvrđivanje zdravstvene sposobnosti sportista i sportskih radnika, stanje pripremljenosti sportista, stručnu asistenciju u procesu planiranja, praćenja i korekcije trenažnog procesa.

“Imajući u vidu poražavajuće podatke Instituta za javno zdravlje o stanju školske populacije tada se i pošlo korak dalje, pa je predložen proširenja obuhvata na školski sport. Naime, primjenom savremenog progrema testiranja kroz određene „baterije“ testova, dobijeni rezultati bi bili korišćeni u procesu izrade nastavnog plana i programa koji bi odgovarali stvarnim potrebama učenika osnovnih i srednjih škola”, kazao je Begović.

Marko Begović
Sistem sporta je u slobodnom padu: Begović(Foto: Privatna arhiva)

On je rekao da je Uprava 2014. inicirala izradu podzakonskog akta kojim bi se regulisalo pitanje zdravstvene zaštite sportista, a godinu dana kasnije usvojen je Pravilnik o uslovima za obavljanje zdravstvenih pregleda sportista.

“Prošlo je pet godina od usvajanja ovog propisa, no osim usvojenog propisa nije se dalje odmaklo. Crna Gora je ostala na margini po pitanju primjene savremenih metoda zdravstvene zaštite sportista, ali i sportske dijagnostike”, ocijenio je Begović.

On je istakao da to potvrđuje i ocjena ekspertskog tima Savjeta Evrope kojim se ukazuje na nizak nivo sprovođenja međunarodno obavezujućih standarda u borbi protiv dopinga u sportu.

“Tom prilikom je ukazano da je Komisiji za antidoping neophodan potpuno drugačiji institucionalni okvir koji bi obezbijedio profesionalizaciju s jedne, i nepristranost s druge strane jer je primijećen visok nivo zavisnosti od nadležnog državnog organa za oblast sporta i Crnogorskog olimpijskog komiteta. Zakonopisac je predvidio rok od dvije godine za donošenje osnivačkog akta od dana stupanja na snagu Zakona o sportu, dok je u međuvremeno izostala analiza ili studija o društvenim i ekonomsko-finansijskim karakteristikama zavoda”, rekao je Begović.

Vlada je u Strategiji razvoja sporta za period 2018-2021. ukazala i da su sportisti, zbog uglavnom nepostojećih pregleda koji se svode na ovjeravanje knjižica, dovođeni u opasnost jer njihovo zdravstveno stanje nije objektivno procjenjivano.

Iz Vlade su tvrdili i da sportisti nisu imali evidenciju ranijih pregleda, kako bi se pratili nalazi i moguća oboljenja. U praksi je, kako piše u dokumentu, bilo situacija da jedan doktor smatra da je dovoljno da utvrdi zdravstvenu sposobnost samo na osnovu razgovora sa sportistom, dok bi drugi utvrđivao na osnovu pregleda.

Infobox (Citat):

“Na koncu, iako ova tema zabrinjavanja i razgovaramo o njoj u olimpijskoj godini, teško je komentarisati iz sljedećih razloga. Nivo otvorenosti Ministarstva sporta, u smislu dostupnosti analiza finansiranja sportskih organizacija ili izvještaja sa organizacije Igara malih država, izuzetno je nizak. Takođe, broj izvršilaca suprotno Planu optimizacije Ministarstva javne uprave, strahovito uvećava, kadrovima čiji profil ne odgovara savremenim potrebama u sportu, a doktori sportske medicine ne rade posao za koji su se školovali. Sistem sporta je u slobodnom padu, a odgovorni ni ne pomišljaju da preuzmu odgovornost”, ocijenio je Begović.

Bonus video: