Leković: Izjava Janovića primjer kako DPS od šampiona pravi partijske sljedbenike

"To što ministar sporta i mladih, Janović, po sopstvenom priznanju, ne razumije kontekst crkvenih odlikovanja, očito ga ne sprečava da se o tome izjašnjava"
7455 pregleda 13 komentar(a)
Momčilo Leković, Foto: Demokrate
Momčilo Leković, Foto: Demokrate

Predsjednik Mladih demokrata, Momčilo Leković rekao je da posljednja izjava aktuelnog ministra sporta i mladih Nikole Janovića, kojom pokušava da "disciplinuje" svog nekadašnjeg kolegu iz reprezentacije, odnosno bazena, selektora vaterpolo reprezentacije Crne Gore Vladimira Gojkovića, mora naići na svaku osudu i "primjer je kako DPS od nekada uspješnih ljudi i šampiona pravi programirane partijske sljedbenike koji su izgubili svaki osjećaj za realnost."

Ministar sporta i mladih Nikola Janović Nikola, poručio je selektoru vaterpolo reprezentacije Crne Gore, Vladimiru Gojkoviću, da ne razumije kontekst crkvenih odlikovanja, posebno ne u kolektivnim sportovima. Gojković je juče posjetio Cetinjski manastir, gdje je mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije čestitao selektoru i vaterpolo reprezentaciji bronzanu medalju osvojenu na prvenstvu Evrope.

"To što ministar sporta i mladih, Janović, po sopstvenom priznanju, ne razumije kontekst crkvenih odlikovanja, očito ga ne sprečava da se o tome izjašnjava. Čovjek koji nešto ne razumije obično nema potrebu da o tome raspravlja, što može da znači samo jedno: da je ministar sporta, u ovoj prilici, poslužio samo kao maska, onima od kojih stvarno dolazi saopštenje koje je on potpisao. Stvarni autor saopštenja jeste onaj kome je ovim odlikovanjem reprezentacije Crne Gore, u značajnoj mjeri, izbijen adut koji, u nemogućnosti iznalaženja razboritijeg argumenta, voli da potegne s vremena na vrijeme. To su, razumije se, priče o navodnim neprijateljima države, ljudima koji navijaju protiv reprezentacije Crne Gore itd", rekao je Leković.

On je dodao da slijedeći diktat svog partijskog šefa Đukanovića, Janović, svojom izjavom, krši brojna ljudska i moralna načela, odnosno Ustav Crne Gore kao najviši pravni akt koji svojim članom 46 propisuje: "Svakome se jemči pravo na slobodu misli, savjesti i vjeroispovijesti, kao i pravo da promijeni vjeru ili uvjerenje i slobodu da, sam ili u zajednici sa drugima, javno ili privatno, ispoljava vjeru ili uvjerenje molitvom, propovijedima, običajima ili obredom. Niko nije obavezan da se izjašnjava o svojim vjerskim i drugim uvjerenjima.”

"Da je ministar Janović pročitao Ustav prije svoje apsurdne izjave možda bi i shvatio da je upravo on taj koji ne poštuje ni državu, ni njen Ustav, ali ni svog kolegu i prijatelja iz bazena. Ali, tako je to kad vodiš politiku podijeljene zemlje: ne odgovara ti sloga, jedinstvo, ne odgovara ti da čestitke reprezentaciji stižu sa svih strana, od svih građana Crne Gore, od građana svih vjera i nacionalnosti. Odgovara ti samo da dijeliš i formiraš zavađene frontove navodnih patriota i navodnih izdajnika, kako tvoja pozicija, kojim slučajem, ne bi bila ugrožena. Ovakvim saopštenjem, DPS je ogolio svu neiskrenost sa kojom je sačekao reprezentativce Crne Gore po povratku iz Mađarske. DPS je htio da instrumentalizuje reprezentaciju na način da služi podloj, a neprestano aktuelnoj težnji DPS-a da svađa građane Crne Gore i oko ovakvih pitanja. Ali, svi su ih pročitali. Crna Gora je složnija nego ikad. I kad se brane svetinje svih konfesija i kad se raduje uspjesima naših sportista. Pravo na slobodno ispovijedanje vjere je jedno od najintimnijih građanskih prava i u multikonfesionalnoj sredini, kakva je Crna Gora, ona se moraju poštovati. I niko, pa ni Janović, odnosno Đukanović, ovo pravo ne može i ne smije oduzeti ni jednom čovjeku u Crnoj Gori", rekao je Leković.

Bonus video: