Rješavanje sporova bez pokretanje sudskih postupaka

U cilju efikasnijeg i ekonomičnijeg rješavanja sporova, kako je objasnio, Zakonom je propisana obaveza stranaka da se u određenoj vrsti spora, prije pokretanja postupka pred sudom, obrate medijatoru radi pokušanja rješavanja spora medijacijom
1977 pregleda 0 komentar(a)
Odbor za politički sistem pravosuđe i upravu, Ilustracija, Foto: Boris Pejović
Odbor za politički sistem pravosuđe i upravu, Ilustracija, Foto: Boris Pejović

Crnogorskim građanima i privredi biće omogućeno da na brz i efikasan način, riješe sporove bez pokretanja sudskih postupaka, što će obezbijediti veću sigurnost građana i bolji poslovni ambijent.

To je predviđeno Predlogom zakona o alternativnim rješavanju sporova, koji će sjutra razmatrati članovi Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu.

Vlada je Predlog tog zakona utvrdila 21. novembra prošle godine.

Generalni direktor za građansko zakonodavstvo i nadzor u Ministarstvu pravde Ibrahim Smailović je kazao da će novim zakonom građanima i privredi pristup pravdi biti omogućen podsticanjem i unaprjeđenjem sistema vansudskog rješavanja sporova.

„Novi Zakon će pružiti nove mogućnosti da se, na brz i efikasan način, riješe sporovi bez pokretanja sudskih postupaka, što će obezbijediti veću sigurnost građana i bolji poslovni ambijent u Crnoj Gori“, kazao je ranije Smailović, nakon sjednice Vlade.

U cilju efikasnijeg i ekonomičnijeg rješavanja sporova, kako je objasnio, Zakonom je propisana obaveza stranaka da se u određenoj vrsti spora, prije pokretanja postupka pred sudom, obrate medijatoru radi pokušanja rješavanja spora medijacijom.

Smailović je istakao da je predviđena i obaveza suda da u određenoj vrsti spora uputi stranke na prvi sastanak sa medijatorom radi pokušaja rješavanja spora medijacijom.

„Vlada je predložila da medijacija bude besplatna u sporovima iz porodičnih odnosa, protiv države i jedinica lokalne samouprave“, kazao je Smailović.

Bonus video: