Na Skadarskom jezeru obilježen Svjetski dan vlažnih staništa

"Pored prezentacije i izložbenog prostora Centra za posjetioce, sa raznovrsnim postavkama, fotografijama i maketama, djeca su utiske iz Parka iskazala i kroz likovne radove i izradu figura ptica od gline", navodi se u saopštenju.
1164 pregleda 3 komentar(a)
Djeca u Nacionalnom parku, Foto: NPCG
Djeca u Nacionalnom parku, Foto: NPCG

Nacionali parkovi Crne Gore obilježili su danas Svjetski dan vlažnih staništa u NP Skadarsko jezero, u cilju informisanja školske populacije o najznačajnijim prirodnim i kulturnim vrijednostima ovog zaštićenog područja i Ramsar sajta, saopšteno je iz NPCCG.

Kako saopštavaju, "tim povodom, Služba za promociju, edukaciju i turizam osmislila je sadržajan program za učenike sedmog razreda OŠ „Pavle Rovinski‟ (Podgorica) i OŠ Zarije Vujošević (Golubovci), koji su, između ostalog, pješačili od centra Virpazara do tvrđave Besac, posmatrali ptice i učestvovali u edukativnoj radionici u Centru za posjetioce na Vranjini".

U saopštenju dodaju da su učenici iskazali veliku zainteresovanost za vrijednosti ovog područja.

"Radionica je bila interaktivnog karaktera osmišljena u vezi sa ovogodišnjom temom Svjetskog dana vlažnih staništa pod sloganom „Život buja u močvarama“, sa posebnim osvrtom na NP Skadarsko jezero koje je, kao vlažno stanište od međunarodnog značaja, 1995. godine uvršteno na Ramsar listu. Pored prezentacije i izložbenog prostora Centra za posjetioce, sa raznovrsnim postavkama, fotografijama i maketama, djeca su utiske iz Parka iskazala i kroz likovne radove i izradu figura ptica od gline", navodi se u saopštenju.

"Podsjećamo da je Ulcinjska Solana prošle godine proglašena močvarom od međunarodnog značaja i uvrštena na Ramsar svjetsku listu močvarnih područja. Pored NP Skadarsko jezero i Tivatskih solila, Ulcinjska Solana predstavlja treće Ramsar močvarno područje u Crnoj Gori", navodi se u saopštenju.

Svjetski dan vlažnih staništa obilježava se od 02. februara 1997. godine

Ramsarska konvencija ili Konvencija o vlažnim područjima usvojena je u iranskom gradu Ramsaru, 02. februara 1971. godine i predstavlja sporazum između država koji obezbjeđuje okvir međunarodne saradnje za očuvanje i mudro korišćenje vlažnih staništa i njihovih resursa. Svjetski dan vlažnih staništa obilježava se od 02. februara 1997. godine, a vladine institucije, nevladine organizacije i grupe građana na svim nivoima zajednice organizuju akcije u cilju podizanja svijesti javnosti o vrijednostima vlažnih staništa i Ramsarske konvencije.

Bonus video: