Podgorica bila glavna i po zagađenju prvog dana februara

Koncentracija PM10 čestica bila 269,1 mikrogram po kubnom metru
3334 pregleda 1 komentar(a)
Zagađenost vazduha u Podgorici, Foto: Luka Zeković
Zagađenost vazduha u Podgorici, Foto: Luka Zeković

Vazduh u Podgorici je prvog februara u tri časa poslije ponoći bio najzagađeniji u odnosu na druge gradove u Crnoj Gori, a podaci su pokazali da je koncentracija PM10 čestica toga dana u Glavnom gradu bila 269,1 mikrogram po kubnom metru.

To su zvanični podaci Agencije za zaštitu prirode i životne sredine Crne Gore, koji u saradnji sa Centrom za ekotoksikološka ispitivanja Podgorica i Institutom za javno zdravlje rade monitoring o kvalitetu vazduha.

Prema podacima, toga dana znatno iznad dozvoljenog koncentacije PM10 čestica su bile i u Pljevljima (161,9), Bijelom Polju (185,8) i Nikšiću (213,7).

Dozvoljena koncentracija iznosi 50 mikrograma po kubnom metru.

“Podaci sa automatskih stanica za praćenje kvaliteta vazduha u okviru Državne mreže, pokazuju da je u južnom regionu (primorska oblast - stanice se nalaze u Baru i Kotoru), kvalitet vazduha bio veoma dobar i da nije bilo prekoračenja graničnih vrijednosti nijednog polutanta”, navodi se u izvještaju.

Visoko zagađenje vazduha smatra se kada je satna koncentracija PM10 čestica između 90 i 180 mikrograma po kubnom metru.

Iz Instituta za zdravlje se tada preporučuje svima, a naročito osjetljivim grupama stanovništva (djeca, trudnice, stari, hronični bolesnici) da smanje boravak na otvorenom, naročito u blizini prometnih saobraćajnica, kao i za vrijeme prisutnog dima i magle u vazduhu.

“Treba ograničiti izvođenje fizički zahtjevnih aktivnosti pri kojima se diše brze ili dublje (trčanje, vježbanjei sl.) na otvorenom”.

U slučaju veoma visokog zagađenja vazduha (koncentracija PM10 čestica veća od 180 µg/m3), preporučuje se svima da izbjegavaju boravak, a naročito izvođenje fizički zahtjevnih aktivnosti pri kojima se diše brze ili dublje (trčanje vježbanjei sl.) na otvorenom do poboljšanja kvaliteta vazduha.

Kako se navodi, za danas se očekuje kiša i pojačan i jak vjetar, što će pozitivno uticati na kvalitet vazduha.Podgorica bila glavna i po zagađenju prvog dana februara

U Podgorici je nekoliko dana tokom januara zaredom registrovano zagađenje višestruko veće od dozvoljenog.

Bonus video: