Završen idejni projekat za proširenje škole Pavle Rovinski u Podgorici

Osnovna škola “Pavle Rovinski” osnovana je 1994. godine i tada je imala 966 đaka a danas je u njoj više od hiljadu i po učenika
1270 pregleda 0 komentar(a)
OŠ Pavle Rovinski, Foto: Luka Zeković
OŠ Pavle Rovinski, Foto: Luka Zeković

Idejni projekat za proširenje Osnovne škole "Pavle Rovinski" završen je i slijedi izrada glavnog, najavili su iz Ministarstva prosvjete i dodali da je u pitanju značajna investicija od više stotina hiljada eura.

Osnovna škola “Pavle Rovinski” osnovana je 1994. godine i tada je imala 966 đaka a danas je u njoj više od hiljadu i po učenika. Razlog za to je što naselje Stari aerodrom, u kojem se škola nalazi, naseljava sve veći broj ljudi.

Direktorica te obrazovne ustanove, Dijana Laković kazala je da je to jedna od većih škola u Podgorici i da ove godine broji 1.576 učenika.

"S obzirom na to da se naselje Stari aerodrom širi iz godine u godinu, to postaje problem za broj učenika koji možemo da primimo. Mi smo već dvije godine u stalnoj komunikaciji sa Ministarstvom prosvjete i zajedno osluškujemo potrebe roditelja i učenika, i u skladu sa tim se ponašamo", kazala je Laković agenciji MINA.

Ona je precizirala da je, prema Zakonu o broju učenika gornja granica 28 i da su u toj obrazovnoj ustanovi ispunjavali taj kriterijum do sada ali da je to bilo dok zgrade još nisu bile useljene.

"Naša odjeljenja zadovoljavaju zakonske standarde. Mi smo poslali Ministarstvu prosvjete zahtjev sa obrazloženjem za moguće proširenje škole, kako da se riješi pitanje", kazala je Laković.

Prema njenim riječima, Ministarstvo je imalo sluha.

"Kao škola smo, uz školu “Štampar Makarije” prioritet. Napravljen je idejni projekat ali nije glavni i nema još riječi o raspisivanju tendera. To sad možemo da se nadamo i da želimo da se to desi", dodala je Laković.

Ona je rekla da je školu, kada je osnovana 1999. godine, upisalo 966 učenika.

"Prije pet godina bilo je 1509. a danas 1576. u odnosu na prošlu godinu 39 učenika više. Ožve godine imamo odjeljenje više. Imali smo 59, a ove 60 odjeljenja", kazala je Laković.

Ona je zadovoljna predlozima Ministarstva.

"Po tom njihovom projektu to je nekih 6 učenioca. To ne samo što bi nam obezbijedilo kapacitete za prijem djece već bi unaprijedilo kvalitet nastave jer bi se i te vannastavne aktivnosti održavale tokom radne sedmice".

Predstavnica Ministarstva prosvjete, Milica Lekić kazala je da taj resor intenzivno radi na proširenju školskih i predškolskih kapaciteta, i na dugoročni i srednjoročni način.

"Kada govorimo o dugoročnom načinu, to je svakako izgradnja novih objekata i ono što bih tu pomenula je svakako škola u Tološima koja se čeka već. Sada smo već došli u fazu kada ćemo u narednih par nedjelja imati izabrano idejno rješenje i odmah nakon toga ulazimo u fazu izrade glavnog projekta, a potom i tendera za igradnju ovog objekta«, rekla je Lekić.

Ona je istakla rade na pripremi konkursa za idejno rješenje za vrtić i za školu u Sity kvartu.

Ona je saglasna da je potrebno proširiti prostorne kapacitete škole “Pavle Rovinski”.

"Mi smo sa školom već bili u komunikaciji i konstatovali smo da zbog proširenja tog dijela grada jeste potrebno proširiti i školske kapacitete u tom djelu. Tako da smo mi već izradili idejni projekat za proširenje ove škole i naravno sad slijedi izrada glavnog projekta", kazala je Lekić.

Ona nije htjela da licitira rokovima.

"Ali svakako da će se to dešavati u toku ove godine. Veoma značajna investicija je u pitanju, od više stotina hiljada eura a proširenje više stotina kvadrata", kazala je Lekić.

Kako je navela, po istom principu se funkcionisalo kada su radili sa drugim školama proširenje.

"Sa školom Radojica Perović smo pretprošle godine radili proširenje za oko 200 hiljada eura, a prošle godine smo proširili kapacitet škole Sutjeska sa dvije učionice, investicijom od nekoiko desetina hiljada eura", dodala je Lekić.

Najavila je da se proširenje radi i u Osnovnoj školi “Štampar Makarije”, prostorom koji se nalazi preko puta te škole.

"U narednih nekoliko sedmica raspisaćemo konkurs za izvođenje radova, odnosno rekonstrukciju tog objekta preko puta škole, koji će onda kada bude završen moći da primi oko 250 djece", navela je Lekić.

Bonus video: