HRA: Žrtvama torture obezbijediti besplatnu pravnu pomoć

"Policajci protiv kojih se pokrene krivični postupak zbog mučenja i zlostavljanja uživaju i podršku svog sindikata, dok žrtve torture eventualno podržavaju samo nevladine organizacije", navodi se u saopštenju HRA
64 pregleda 0 komentar(a)
HRA, Akcija za ljudska prava, Foto: Printscreen
HRA, Akcija za ljudska prava, Foto: Printscreen
Ažurirano: 26.02.2018. 15:06h

Akcija za ljudska prava (HRA) ponovo apeluje da se žrtvama torture od strane državnih službenika obezbijedi besplatna pravna pomoć.

HRA je danas uputila pismo ministru pravde i potpredsjedniku Vlade Crne Gore Zoranu Pažinu u kome je naglašeno da su žrtve policijske torture nepravedno u nezavidnoj poziciji, jer se oslanjaju na advokate koje same plaćaju i eventualnu podršku nevladinih organizacija, dok policajci protiv kojih se pokrene krivični postupak zbog zlostavljanja i mučenja uživaju i državnu i sindikalnu pomoć.

"Naime, Zakonom o unutrašnjim poslovima odavno je obezbijeđena besplatna pravna pomoć i službenicima policije protiv kojih se pokrene krivični postupak zbog upotrebe sredstava prinude, kao i svima koji su im u toj situaciji pomogli. I predlog novog zakona o unutrašnjim poslovima sadrži takav član. Pored toga, policajci protiv kojih se pokrene krivični postupak zbog mučenja i zlostavljanja uživaju i podršku svog sindikata, dok žrtve torture eventualno podržavaju samo nevladine organizacije", navodi se u saopštenju HRA.

U toj NVO smatraju da je takvo stanje stvari nepravedno, da ne doprinosi poštovanju ljudskih prava i ne odgovara obavezi države da suzbija torturu.

"Zbog toga smo po treći put apelovali na Vladu Crne Gore da dopunom Zakona o besplatnoj pravnoj pomoći obezbijedi besplatnu pravnu pomoć i žrtvama zlostavljanja i mučenja od strane državnih službenika, dok ćemo radnoj grupi koja radi na novom zakonu o unutrašnjim poslovima predložiti da se izostavi pravo na besplatnu pravnu pomoć za policajce koji se terete za zlostavljanje i mučenje. Takva pomoć može da bude stvar njihovog sindikalnog organizovanja, a ne državne podrške, kojom se tako ohrabruje tortura", zaključuje se u saopštenju HRA.

Bonus video: