Upravni sud: Ekonomski fakultet bio nenadležan da formira komisiju za ispitivanje rada Bečića

"Odredbom Statuta UCG propisano je da postupak utvrđivanja plagijata sprovodi posebna komisija koju imenuje Senat", stoji u presudi Upravnog suda
4649 pregleda 9 komentar(a)
Ekonomski fakultet, Foto: Zoran Đurić, Zoran Đurić
Ekonomski fakultet, Foto: Zoran Đurić, Zoran Đurić

Upravni sud je poništio odluku Ekonomskog fakulteta od novembra 2018. na osnovu koje je ta ustanova formirala komisiju za ispitivanje autentičnosti magistarskog rada lidera Demokratske Crne Gore Aleksa Bečića.

Sud je ocijenio da Ekonomski fakultet nije bio nadležan da formira ovu komisiju.

"Pravilno se tužbom ukazuje da je u predmetnoj stvari, odluku o formiranju Komisije dodio nenadležni organ, Vijeće Ekonomskog fakulteta, što je suprotno odredbi člana 78, stav 3 Zakona o visokom obrazovanju, koja je bila na snazi u vrijeme donošenja osporene odluke i suprotna odredbi člana 102, stav 2 Statuta Univerziteta Crne Gore. Citaranom odredbom Zakona o visokom obrazovanju, propisano je da se postupak utvrđivanja plagijata, uređuje Statutom ustanove, u skladu sa posebnim zakonom. Odredbom Statuta UCG propisano je da postupak utvrđivanja plagijata sprovodi posebna komisija koju imenuje Senat", stoji u presuda Upravnog suda.

Sud ocjenjuje i da je Vijeće Ekonomskog fakulteta u ovom slučaju bilo nenadležno za formiranje komisije, čime je povrijeđen postupak, shodno Zakonu o Upravnom postupku. Senat UCG je početkom novembra 2019. usvojio izvještaj Komisije Ekonomskog fakulteta, u kojem stoji da Bečićev rad nije autentičan.

Nadugo nakon ovog stava Senata, krajem novembra, Ustavni sud Crne Gore jednoglasno je ukinuo odluku UCG o postupku za utvrđivanje plagijata od septembra prošle godine, na osnovu koje je i vođen postupak protiv Bečića.

"Presudama Ustavnog i Upravnog suda je potvrđeno ono što je Bečić saopštavao tokom cjelokupnog postupka, tvrdeći da se protiv njega vodio neustavan i nezakonit politički montiran proces", saopštili su iz Demokratske Crne Gore.

Podsjećaju da je Bečić svojevremeno komentarišući odluke Univerziteta saopštio očekivanje da će konačno Ustavni i Upravni sud izvaditi slučaj iz fioke.

"Ustavni i Upravni sud su odlučili u korist Bečića, ali naravno, i ovaj nezakonit i neustavan proces Univerziteta su platiti građani, kako u dijelu troškova angažovanja članova neustavnih i nezakonitih komisija iz inostranstva, tako i u odnosu troškova postupka koje je Sud dodijelio Bečićevom advokatu. Ko će snositi odgovornost za sve to ostaje kao i mnogo puta do sada u Crnoj Gori pitanje bez odgovora. Napominjemo da smo više puta u istraživačkim tekstovima našeg medija ukazivali kroz glas stručne javnosti da je predmetni proces nezakonit i neustavan i da vjerovatno ima jednokratnu upotrebu", poručili su iz te partije.

Bonus video: