U Nikšiću nevrijeme najviše štete pričinilo na zgradi Meandera i Doma učenika i studenata

U Domu je trenutno oko 80 učenika i studenata, dok se apsolutna popunjenost očekuje za nekoliko dana
6049 pregleda 0 komentar(a)
Sa Doma učenika i studenata "Braća Vučinić" vjetar odnio limeni krov, Foto: Svetlana Mandić
Sa Doma učenika i studenata "Braća Vučinić" vjetar odnio limeni krov, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 06.02.2020. 19:20h

Olujni vjetar u Nikšiću je nosio granje, ali i cigle i oluke kako sa zgrada u užem gradskom jezgru, tako i sa kuća u mnogim prigradskim naseljima, poput Kličeva, Straševine, ali i Lukova.

Stradali su čak i pojedini semafori. Najgore su prošli zgrada Meandera i Doma učenika i studenata "Braća Vučinić" sa kojih je vjetar odnio limeni krov.

"Raskiven je veći dio površine krova koji je bio prekriven limom. Saglasno navedenoj urgentnoj situaciji obavijestili smo Ministarstvo prosvete koje je hitno reagovalo i stručna ekipa je već bila da ustanovi razmjere oštećenja, a konkretan rad na sanaciji krova počeće odmah nakon smirivanja snažnih vjetrova", kazao je direktor Doma, Momčilo Đukanović.

Prema njegovim riječima trenutno je u Domu oko 80 učenika i studenata, dok se apsolutna popunjenost očekuje za nekoliko dana.

Momčilo Đukanović
Momčilo Đukanović(Foto: Svetlana Mandić)

"Krovna konstrukcija je ostala kompletna. Radi se samo o limenom prekrivaču. Ovo su prirodne sile i sa time se ne možemo boriti", kazao je Đukanović.

Slična situacija se dogodila i prije dvadesetak godina i tada je krov rekonstruisan.

Zgrada Meandera
Zgrada Meandera(Foto: Svetlana Mandić)

Na zgradi Meandera, koja je useljena 1963. godine, olujni vjetar je pričinio veliku štetu, a četiri porodice koje žive u potkrovlju strahuju da će, ukoliko se šteta brzo ne sanira, kiša koja je najavljena za nekoliko dana, pričiniti još veću štetu.

Stanari zgradi Meandera
Stanari u zgradi Meandera(Foto: Svetlana Mandić)

"Vjetar je ponio limeni krov, slomljena je cigla, dio oluka komini. Išli smo u Opštinu i prijavili štetu, kao i Vatrogasnoj službi da se ukloni dio limenog krova koji je ostao gore i koji može nekoga povrijediti. Iz Vatrogasnog su nam rekli da nijesu nadležni za to", kazao je Milenko Radonjić.

Vesna Đurković, samohrana majka troje djece, kaže da je smirivala djecu koja su bila uplašena.

"Sinoć je bio haos. Djeca su plakala, htjela da bježe, ali gdje. Palo je s krovova, auto nam nagrdilo, krov otišao. Nijesam mogla da naslutim da će se ovakvo nešto desiti. Nikada ovakvih problema ranije nijesmo imali. Jesmo da krov prokišnjava ali mi smo to sve radili. Ja ne mogu više. Nadam se da će Opština da nam pomogne jer nemam gdje sa djecom“, apelovala je Đurković.

Pripadnici nikšićke Službe zaštite i spašavanja, njih četvorica, su skinuli preostali lim sa zgrade i tako otklonili opasnost da isti padne i nekoga povrijedi ili pričini štetu na automobile koji su parkirani ispred. Akcija je trajala oko dva sata. Kako su kazali "Vijestima" imali su još nekoliko intervencija na kućama na kojima je pričinjena šteta usled nevremena.

Bonus video: