I poslije policajca, policajac sprečava korupciju?

Za direktora Agencije, pored Sava Milašinovića i Alekse Ivanovića, javio se službenik Uprave policije Jovica Rečević. I bivši direktor Sreten Radonjić došao je na čelo ASK nakon što je penziju zaradio u MUP-u
21994 pregleda 34 komentar(a)
“Da ne mislim da sam ozbiljan kandidat ne bih se ni prijavio”: Rečević, Foto: Savo Prelević
“Da ne mislim da sam ozbiljan kandidat ne bih se ni prijavio”: Rečević, Foto: Savo Prelević

Ukoliko putem pošte ne stigne još prijava za mjesto direktora Agencije za sprečavanje korupcije kandidati su dugogodišnji policijski funkcioner Jovica Rečević, aktuelni vršilac dužnosti direktora Savo Milašinović i bivši član Savjeta Agencije za zaštitu ličnih podataka (AZLP) i slobodan pristup informacijama Aleksa Ivanović.

Mjesto direktora ostalo je upražnjeno, nakon što je Sreten Radonjić podnio ostavku na tu funkciju i postavljen za predsjednika Savjeta AZLP.

Savjet ASK će u utorak provjeriti da li su prijave i dokumentacija tehnički validne, ali i utvrditi listu kandidata. Nakon toga slijede intervjui sa kandidatima, pa glasanje

Rečević je juče rekao “Vijestima” da smatra da su njegov stručni i profesionalni rad dobra preporuka za poziciju direktora Agencije.

Kaže i da je, uz radnu biografiju, predao i plan unapređenja rada te ustanove, što je i bio jedan od uslova konkursa.

Međutim, kaže da je neprofesionalno da o tome priča dok traje konkurs.

“Da ne mislim da sam ozbiljan kandidat, ne bih se ni prijavio i odluka da se prijavim bila je isključivo moja. Mislim da u odnosu na sve poslove koje sam obavljao, mogu odgovoriti tim izazovima i smatram da svojim stručnim i profesionalnim radom, ali i radnom biografijom, ispunjavam sve uslove propisane konkursom”, kazao je Rečević.

Kazao je da ne zna kako će članovi Savjeta Agencije, koji odlučuju o imenovanju, gledati na njegovo dugogodišnje policijsko iskustvo.

Rečević, aktuelni savjetnik direktora Uprave policije Veselina Veljovića, 31. marta 2017. godine podnio je ostavku na mjesto načelnika podgoričkog Centra bezbjednosti. Ostavku je tada podnio i bivši direktor UP Slavko Stojanović.

To su učinili nakon dvostrukog ubistva u centru Podgorice, a iz Vlade je saopšteno da su Stojanović i Rečević ostavke podnijeli zbog pogoršane bezbjednosne situacije na teritoriji glavnog grada.

Tog dana u centru Podgorice ubijeni su Miloš Šaković i slučajna žrtva Radoje Jovanović. Dva dana ranije, isto u Podgorici, ubijen je Dražen Čađenović.

Rečević je svojevremeno bio komandir podgoričke saobraćajne policije, šef podgoričke uniformisane policije, rukovodilac Ekspoziture za bezbjednost željeznice...

Ukoliko bi bio izabran, to bi značilo da je Savjet ASK još jednom poklonio povjerenje policijskom službeniku na poziciji direktora.

Prethodni direktor, Radonjić, na čelo Agencije došao je nakon što je penziju zaradio kao službenik u Ministarstvu unutrašnjih poslova.

Bonus video: