Za Kukuljinu još 200 hiljada eura

Umjesto pola miliona, kružni tok zbog “nepredviđenih radova” koštaće više od 730.000 eura
2936 pregleda 0 komentar(a)
Radovi na Kukuljini, Foto: Siniša Luković
Radovi na Kukuljini, Foto: Siniša Luković

Nikšička kompanija „Mehanizacija i programat“ dobila je i posao na izvođenju „naknadnih i nepredviđenih radova“ na izgradnji nove raskrsnice - kružnog toka na Jadranskoj magistrali u tivatskom naseju Kukuljina, za koji je Opština Tivat raspisala tender posljednjeg dana prošle godine.

„Mehanizacija i programat“ 5. decembra prošle godine zvanično je počela 535 hiljada eura vrijedne radove na izgradnji tog kružnog toka, da bi se nepun mjesec dana kasnije investitor - lokalna uprava Tivta, sjetila „naknadnih i nepredviđenih radova“ na tom projektu i raspisala novi tender procijenjene vrijednosti 200 hiljada eura za izbor izvođača za te dodatne poslove.

Na tom dodatnom i „nepredviđenom“ tenderu jedini ponuđač je bila „Mehanizacija i programat“ kojoj je dodijeljen i taj posao, što će poreski obveznici Tivta platiti još 196.500 eura. Toliko će Opština Tivat nikšićkoj kompaniji platiti za „nepredviđene“ radove na izgradnji oko 400 metara vodovoda raznog profila na novom kružnom toku sa pratećim instalacijama, te čak po pet slučajeva „spajanja“ prekinutih vodovodnih, elektro i telekomunikacionih instalacija na gradilištu koji, kako stoji u tenderu „nisu evidentirani katastrom instalacija“. „Mehanizacija i programat“ će imati rok od 15 dana od dana uvođenja u posao da završi i te dodatne radove.

To je, inače, nastavak prakse na koju je u posljednje vrijeme nezvanično upozoravalo nekoliko građevinskih kompanija kada su tenderi Opštine Tivat u pitanju - da se pod čudnim okolnostima prvo raspišu „potcijenjeni“ tenderi u kojima nisu predviđeni svi neophodni radovi koje se moraju izvesti na određenom projektu, pa se onda naknadno raspisuju dodatni tenderi za „naknadne i nepredviđene radove“, a što po mišljenju jednog broja zainteresovanih izvođača, ostavlja prostor za razne manipulacije prilikom izbora izvođača i formiranje cijene koju na kraju plaćaju poreski obveznici Tivta.

Gradonačelnik Tivta Siniša Kusovac (DPS) je prilikom svečanosti obilježavanja početka radova na novom kružnom toku u Kukuljini 5. decembra prošle godine kazao da „imajući u vidu kredibilitet izvođača radova, uvjeren sam da će se rok od 65 dana i ispoštovati”, što bi značilo da se originalni, preko pola miliona eura vrijedan posao na tom objektu mora završiti najkasnije do sredine februara. To se sigurno neće desiti, pa je gradonačelnik već lokalnom radiju kazao da se “nada” da će taj i kružni tok u centru kod zgrade stare Opštine koji gradi podgorička kompanija “Vukotić Trade”, biti završeni “do sredine marta”.

Bonus video: