Propust negiraju, ali traže krivce

ŽICG pokrenula disciplinski postupak protiv 13 zaposlenih zbog incidenta na pruzi Podgorica - Bar
5464 pregleda 0 komentar(a)
ŽICG utvrđuje da li je bilo ugrožavanja bezbjednosti (Ilustracija), Foto: Arhiva “Vijesti”
ŽICG utvrđuje da li je bilo ugrožavanja bezbjednosti (Ilustracija), Foto: Arhiva “Vijesti”

Željeznička infrastruktura pokrenula je disciplinski postupak protiv više zaposlenih, zbog incidenta iz novembra kada su mjerna kola prošla raskrsnicu na crveno svjetlo i navodno u nekoliko minuta izbjegla sudar sa putničkim vozom na pruzi Podgorica - Bar, kod Virpazara.

To je učinjeno, iako su ranije iz tog preduzeća tvrdili da nije moglo doći do ugrožavanja saobraćaja.

Više izvora potvrdilo je “Vijestima” da 18. februara počinje disciplinski postupak za 13 zaposlenih u ŽICG, a da će ishod dati odgovor na pitanje da li je ovaj incident mogao da ugrozi saobraćaj i ko je za to odgovoran.

Iz ŽICG juče nijesu htjeli da odgovore na pitanja “Vijesti” - da li je prije pokretanja disciplinskog posrtupka sprovedena istraga o događaju iz novembra i kakvi su rezultati istrage.

Nijesu odgovorili ni protiv koliko zaposlenih je pokrenut disciplinski postupak.

Menadžment ŽICG ćuti i pitanje da li otpočinjanje disciplinskog postupka znači da je ova situacija, ipak, mogla dosvesti do većeg incidenta.

Izvori “Vijesti” iz tog preduzeća tvrde da je istraga o incidentu započeta na zahtjev Uprave za željeznice.

Iz Uprave ranije nijesu htjeli da odgovore da li su informisani o incidentu na crnogorskoj pruzi, ali su saopštili da će “postupiti u skladu sa svojim ovlašćenjima”.

“Na osnovu vaših pitanja, a koja se odnose na navedeni događaj, Uprava za željeznice će se nakon prikupljanja svih relevantnih činjenica neophodnih za analizu postupiti shodno svojim ovlašćenjima”, ranije su odgovorili iz Uprave.

Menadžment ŽICG tada je potvrdio da su mjerna kola prošla kroz crveno, ali da nije došlo do ugrožavanja željezničkog saobraćaja.

“Mjerna kola (73027) iz stanice Podgorica za stanicu Bar otpremljena su (13. novembra) u 13.16 časova. Ukrsnicu Zeta su prošla u 14.39 sati i u stanicu Virpazar prispjela u 14.50 sati. Lokalni putnički voz (6156), koji saobraća na relaciji Bar - Podgorica, u stanicu Virpazar je prispio u 14.45 časova. Voz br. 6156 iz st. Virpazar je otpremljen u 14.52 časa, po ulasku voza 73027, sa zakašnjenjem od šest minuta”, pojasnili su iz ŽICG.

“Iz navedene situacije saobraćaja vozova se vidi da nije bilo ugrožavanja bezbjednosti saobraćaja, niti je ovo ukrštavanje vozova moglo dovesti do ugrožavanja bezbjednosti putnika koji su se nalazili u vozu 6156”.

Direktor Centra za željeznička istraživanja (CŽI), inženjer Milisav Dragojević kazao je juče “Vijestima” da se radi o “grubom kršenju preciznih željezničkih propisa i ugrožavanju bezbjednosti”.

On je ponovio da je u novembru 2019, na pruzi Podgorica-Bar učinjen teški propust, nakon što su mjerna željeznička kola prošla raskrsnicu na crveno svjetlo, a sudar je izbjegnut samo zahvaljujući profesionalnoj reakciji otpravnika vozova u Zeti i Virpazaru i mašinovođe putničkog voza... Prema mojim saznanjima, ovaj događaj nije vođen kao vanredni. Postavlja se pitanje kako se može pokretati disciplinski postupak ako nije bilo vanrednog slučaja. I zbog toga neko mora odgovarati”, kazao je Dragojević

Bonus video: