FBCG: Zločin u Štrpcima ne smije biti zaboravljen

FBCG apeluje da se i nadležni državni organi Crne Gore uključe, barem razmjenom raspoložive dokumentacije, uključe u rasvjetljavanju ovog, kao i svih drugih zločina počinjenih u istom periodu nad građanima Crne Gore ili u ime Crne Gore
1 komentar(a)
Štrpci, Foto: Wikipedia
Štrpci, Foto: Wikipedia
Ažurirano: 26.02.2018. 11:44h

Zločin u Štrpcima posredno traje i ne smije biti zaboravljen, poručili su iz Foruma Bošnjaka Crne Gore (FBCG), čija će delegacija položiti sjutra cvijeće kod spomen obilježja u Podgorici i Bijelom Polju, povodom 25-godišnjice tog događaja.

Otmica putnika iz voza “Lovćen” na liniji Beograd – Bar dogodila se na Željezničkoj stanici Štrpci, kada je srpska paravojna grupa iz Višegrada, otela najmanje 20 putnika, od kojih su 18 bili Bošnjaci, jedan Hrvat.

"Za dvadesetog putnika se samo zna da je bio tamnoput. Oteti su iz voza, potom opljačkani svirepo likvidirani. najstarija žrtva je imala 59, a najmlađa 16 godina", navode iz FBCG.

Jedini osuđeni za otmicu i likvidaciju onih kojima je jedina krivica bila što su pripadali drugoj nacionalnosti, je Nebojša Ranisavljević iz Despotovca, koji je već odslužio 15-godišnju zatvorsku kaznu.

"Tokom suđenja Ranisavljeviću, utvrđeno je da je paravojnom grupom koja je izvršila otmicu rukovodio Milan Lukić, koji je, nakon rata, uhapšen i osuđen od strane međunarodnog - Haškog tribunal na doživotnu robiju, ali za druge zločine, dok za otmicu u Štrpcima nikada nije odgovarao", saopšteno je iz Foruma.

U jezeru Perućac 2009, odnosno 2010. godine, pronađeni su posmrtni ostaci Halila Zupčevića iz Trebinja, Rasima Ćorića iz Prijepolja, Jusufa Rastodera iz Savin Bora, kod Petnjice i Ilijaza Ličine iz Bioče kod Bijelog Polja.

Zajednički istražni tim Bosne i Hercegovine (BiH) i Srbije je 5. decembra 2014. godine, uhapsio još 15 osumnjičenih osoba – pripadnika Vojske Republike Srpske i paravojne formacije "Osvetnici", pet na teritoriji Srbije i deset na teritoriji BiH.

Sud BiH je, zbog otmice 20 putnika iz voza Beograd - Bar, 19. maja 2015. godine, potvrdio optužnicu protiv Luke Dragičevića, Bobana i Petka Inđića, Obrada i Novaka Poluge, Dragana Šekarića, Olivera Krsmanovića, Radojice Ristića, Vuka Ratkovića i Miće Jovičića.

"Od tada do danas sudski procesi se razvlače. Nema učinkovite potrage za tijelima žrtava, a ucvijeljene porodice su ostale bez humane pažnje", kaže se u saopštenju.

FBCG apeluje da se i nadležni državni organi Crne Gore uključe, barem razmjenom raspoložive dokumentacije, uključe u rasvjetljavanju ovog, kao i svih drugih zločina počinjenih u istom periodu nad građanima Crne Gore ili u ime Crne Gore.

"Zločin u Štrpcima posredno traje i ne smije biti zaboravljen", poručili su iz FBCG.

Bonus video: