U Dom zdravlja Berane uloženo 230.000 eura kroz projekat Energetske efikasnosti

Ministar Hrapović je podsjetio da ukupne investicije u građevinske radove i medicinsku opremu u protekle tri godine u beranskom domu zdravlja iznose 1,75 miliona eura, što, kako je rekao, pokazuje odgovoran odnos Vlade prema toj sjevernoj opštini
1106 pregleda 3 komentar(a)
Hrapović i Sekulić u posjeti Beranama, Foto: Vlada Crne Gore
Hrapović i Sekulić u posjeti Beranama, Foto: Vlada Crne Gore

Ministri zdravlja i ekonomije, Kenan Hrapović i Dragica Sekulić sa saradnicima, posjetili su Dom zdravlja Berane, u čiju je adaptaciju u okviru projekta Energetske efikasnosti uloženo više od 230 hiljada eura.

Ministarka Sekulić je, kako se navodi u zajedničkom saopštenju dva Vladina resora, istakla da je stepen komfora koji se postiže na ovaj način neprocjenjiv za sve korisnike.

„Urađena je nova termofasada, fasadna stolarija, rasvjeta, popravljen je sistem grijanja u smislu njegove kontrole i nabavljen je agregat koji sve neophodne sisteme drži u funkciji i u slučaju prestanka napajanja električnom energijom. Veliko je zadovoljstvo čuti, kako direktoricu, tako i zaposlene, pa i pacijente iz ovog doma zdravlja, što sve ovo znači za zdravstveni objekat. Posjetili smo odjeljene pedijatrije i uvjerili smo se u ispravnost ulaganja i uslove koje DZ pruža, a jako je važan za ovaj dio Crne Gore“, kazala je Sekulić.

Ministar Hrapović je, dodaje se, naglasio da, osim što je projekat energetske efikasnosti izmijenio izgled naših zdravstvenih ustanova, promijenio i način funkcionisanja u svakodnevnom radu, čineći sistem efikasnijim i stvarajući uštede, i ono najznačajnije, poboljšao kvalitet pružene usluge. Hrapović je podsjetio da ukupne investicije u građevinske radove i medicinsku opremu u protekle tri godine u beranskom domu zdravlja iznose 1,75 miliona eura, što, kako je rekao, pokazuje odgovoran odnos Vlade prema toj sjevernoj opštini.

„Da je Ministarstvo zdravlja vodilo kvalitetnu kadrovsku politiku, govori i podatak da se ove godine četiri ljekara vraća sa specijalističkog usavršavanja, koji će biti značajno pojačanje za ovu ustanovu i građane koji koriste zdravstvenu zaštitu na ovom području“, istakao je Hrapović.

Dom zdravlja Berane
Dom zdravlja Berane(Foto: Vlada Crne Gore)

Direktorica Doma zdravlja Berane, Zuhra Hadrović, saopštila je da je osim objekta doma zdravlja, mjerama energetske efikasnosti adaptirana i zdravstvena stanica u Petnjici, na zadovoljstvo građana i zaposlenih.

„Pošto je zimska sezona u toku, mi već sada osjećamo benefite ovog projekta. To je sada drugi radni ambijent, značajno unaprijeđen u smislu toplote i uštede energije. Naročito ističem povećan komfor za stariju populaciju i najmlađe pacijente, koji su najosjetljiviji, pa nas često posjećuju“, poručila je Hadrović.

Iz dva ministarstva zpodsjećaju da su do, u okviru druge faze projekta energetske efikasnosti završeni radovi na tri doma zdravlja, u Beranama, Plavu i Rožajama, vrijednosti 640 hiljada eura.

Druga faza projekta počela je sa realizacijom u septembru 2018. i trajaće do kraja 2023. godine sa budžetom od šest miliona eura. Sredstva su obezbijeđenja kreditom od Međunarodne banke za obnovu i razvoj (IBRD), a u projektu učestvuju Ministarstvo ekonomije i Ministarstvo zdravlja. U okviru MEEP 2, planirano je unapređenje energetskih karakteristika 20 objekata zdravstvenih ustanova.

Bonus video: