Reciklira se oko deset odsto otpada

„U Crnoj Gori se, prema Izvještaju o sprovođenju Državnog plana upravljanja otpadom, oko deset odsto od ukupne količine komunalnog otpada pripremi za ponovnu upotrebu ili recikliranje“, rekli su iz Ministarstva agenciji MINA, navodeći da taj podadak nije egzaktan, jer nema jedinstvene baze podataka na državnom nivou
777 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shuttertsock
Ilustracija, Foto: Shuttertsock

U Crnoj Gori se oko deset odsto od ukupne količine komunalnog otpada pripremi za ponovnu upotrebu ili recikliranje, pokazao je Izvještaj o sprovođenju Državnog plana upravljanja otpadom.

„U Crnoj Gori se, prema Izvještaju o sprovođenju Državnog plana upravljanja otpadom, oko deset odsto od ukupne količine komunalnog otpada pripremi za ponovnu upotrebu ili recikliranje“, rekli su iz Ministarstva agenciji MINA, navodeći da taj podadak nije egzaktan, jer nema jedinstvene baze podataka na državnom nivou.

Kako su kazali, organizovanje sakupljanja otpada na selektivan način podrazumjevaće promjenu navika građana, odnosno korisnika usluga komunalnih preduzeća.

Iz Ministarstva su naveli da mnogo lokalnih samouprava ulaže napore i znatan novac za uklanjanje manjih količina otpada na nelegalnim lokacijama.

Ipak, shodno izvještajima koje imaju sa terena, na tim lokacijama se vrlo brzo poslije uklanjanja otpada javljaju nove količine.

„Izgrađena je infrastruktura na Žabljaku i u toku je izgradnja transfer stanica u Mojkovcu i Andrijevici“, rekli su iz Ministarstva održivog razvoja.

Iz tog resora podsjetili su da su u Beranama, Šavniku, Plavu i na Žabljaku sanirana neuređena odlagališta otpada.

„U toku je, u skladu sa Državnim planom upravljanja otpadom, realizacija projekata za izgradnju infrastrukture za Berane, Bijelo Polje, Pljevlja, Kolašin i Rožaje“, naveli su iz Ministarstva.

Iz tog resora kazali su da se nadaju da će u naredne dvije godine imati vidan napredak izgrađenosti infrastrukture i za sjeverni dio Crne Gore.

Reciklažno dvorište na Žabljaku izgrađeno je u skladu sa tada važećim Državnim planom upravljanja otpadom, a Crna Gora je za taj projekat opredijelila 1,25 miliona EUR.

Iz opštine Žabljak agenciji MINA kazali su da je reciklažno dvorište izuzetno značajno za taj turistički centar i ekološku prijestonicu Crne Gore, ali da nemaju podatke o tome koliko odsto smeća se reciklira u toj opštini.

„Sa brojnim infrastrukturnim projektima u oblasti upravljanja otpadom koje smo realizovali može se reći da je Žabljak skoro riješio to pitanje za duži vremenski period“, naveli su iz te lokalne samouprave.

Kako su kazali, stanovnici Žabljaka nemaju naviku da selektivno odlažu smeće.

Iz te opštine rekli su da je za odvoz smeća zaduženo preduzeće Komunalno i vodovod, pa građani nemaju potrebu da odlažu smeće u reciklažnom dvorištu.

U NVO Grin houm /Green home/ smatraju da se reciklažno dvorište na Žabljaku ne koristi u mjeri u kojoj je to moguće.

Predstavnica te NVO, Milica Kandić, agenciji MINA kazala je da iako u pojedinim opštinama postoji infrastruktura za odvajanje otpada, nedostaje ključan korak, a to je primarna selekcija, odnosno odvajanje otpada na mjestu njegovog nastanka.

„Imajući u vidu da je većina lokalnih planskih dokumenata donijeta za period od 2016–2020. godine, njihova implementacija nije na zavidnom nivou, što se može vidjeti i kroz aktivnosti odvojenog sakupljanja otpada“, rekla je Kandić.

Kako je navela, u Crnoj Gori postoji više od 370 neuređenih odlagališta različitog kapaciteta.

Ona je kazala da skoro sve opštine imaju problem sa neuređenim odlagalištima otpada, čije će sanacije iziskivati dosta novca, posebno kada se govori o decenijskim neuređenim odlagalištima.

Kandić je rekla da je u cilju unapređenja stanja u oblasti upravljanja otpadom neophodno raditi na implementaciji lokalnih planova upravljanja otpadom, efektivnoj primjeni kaznene politike, ali i na jačanju svijesti građana o značaju odvojenog sakupljanja otpada.

Izvršni direktor Ozona, Aleksandar Perović kazao je da je investicija u reciklažno dvorište na Žabljaku od samog početka bila besmislena, ako se uzme u obzir broj stanovnika, socio-ekonomska situacija, putna povezanost i geografske i meteorološke karakteristike.

On smatra da su generisane količine otpada na Žabljaku takve da bi jedno mobilno dvorište bilo potpuno dovoljno.

„Ovo nije ni prvi, ni posljednji put da se megalomanski projekti obesmisle u suštini“, kazao je Perović.

Bonus video: