SAEM: Neke emisije na Happy i Pink promovišu mržnju i netrpeljivost prema pripadnicima crnogorske nacionalnosti

SAEM zaključio da je opravdano da se, na period od tri mjeseca, ograniči reemitovanje "Dobro jutro Srbijo", "Ćirilica" i "Posle ručka" na televiziji "TV Happy", "Novo jutro" na televiziji "TV Pink M"
5237 pregleda 11 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock, Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock, Shutterstock

Savjet Agencije za elektronske medije (SAEM) odlučio je da na tri mjeseca ograniči reemitovanje pojedinih programskih sadržaja koji se emituju u okviru televizijskih programa "TV Happy" i "TV Pink M" iz Srbije.

Kako se navodi u saopštenju SAEM razlog za ovu odluku su programi u kojima se promoviše mržnja, netrpeljivost i diskriminacija prema pripadnicima crnogorske nacionalnosti.

"Cijeneći da se radi o pitanju od javnog interesa, čija zaštita zahtijeva sprovođenja mjera kojima će se suzbiti sporno izražavanje, SAEM je zaključio da je opravdano da se, na period od tri mjeseca, ograniči reemitovanje "Dobro jutro Srbijo", "Ćirilica" i "Posle ručka" na televiziji "TV Happy", "Novo jutro" na televiziji "TV Pink M"".

Iz SAEM podsjećaju da je Konvencijom o prekograničnoj televiziji i Direktivom o AVM uslugama propisano da svi programski prilozi, u pogledu njihovog prikazivanja i sadržaja, treba da poštuju dostojanstvo ljudskog bića i osnovna prava drugih, kao i da posebno ne smiju neprikladno isticati nasilje ili podsticati rasnu netrpeljivost, kao i da ne smiju sadržati bilo kakvo podsticanje mržnje na osnovu rase, pola, vjere ili nacionalnosti.

"Imajući u vidu da se radi o kršenju standarda, na čije poštovanje su se obavezale i Crna Gora i Srbija, SAEM je zaključio da se navedenim programskim sadržajima podstiče na mržnju, netrpeljivost i diskriminaciju prema pripadnicima crnogorske nacionalnosti. Pri tome je korišćeno pogrdno, uvredljivo ili uznemiravajuće izražavanje koje podstiče intenzivne negativne emocije, iskazivanje neprijateljstva ili želju za diskriminacijom, kao i omalovažavanje ili obezvrjeđivanje pripadnika crnogorske nacionalnosti, negiranjem njihovog nacionalnog identiteta. Učestalim emitovanjem (posebno naglašenim u periodu od kraja decembra 2019. godine), u okviru sadržaja različitih formi i žanrova, emiteri su pokazali namjeru da se spornim sadržajima utiče ne samo na osjećanja i emocije osoba prema kojima su ovi neprihvatljivi sadržaji usmjereni, već i da izazove reakciju prema njima, uključujući one koje mogu imati za posljedicu (cilj) izazivanje ili podržavanje nasilja", saopšteno je iz SAEM.

Bonus video: