PRIMJENA ZAKONA POČINJE U SRIJEDU

Za prekoračenje brzine i vožnju u alkoholisanom stanju kazna zatvora i do 60 dana

Zatvorska kazna od 15 do 60 dana biće izrečena osobama koja upravljaju vozilom za vrijeme trajanja mjere zabrane upravljanja ili ograničavanja prava na upravljanje motornim vozilom i koji ne zaustave vozilo na znak ili naredbu ovlašćenog policijskog službenika
10060 pregleda 4 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock, Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock, Shutterstock

U Crnoj Gori će najteži saobraćajni prekršaji biti sankcionisani isključivo zatvorskom kaznom od 15 do 60 dana, predviđeno je izmjenama Zakona o bezbjednosti saobraćaja na putevima, čija primjena počinje u srijedu.

To važi za vozače koji upravljaju vozilom pod dejstvom alkohola u koncentraciji od 2g/kg ili većoj, koji su pod uticajem opojnih droga ili drugih psihoaktivnih supstanci i koji se u naselju kreću brzinom koja je za 70 kilometara na sat (km/h) i više veća od dozvoljene brzine ili van naselja brzinom koja je za 90 km/h veća od dozvoljene.

Zatvorska kazna od 15 do 60 dana biće izrečena osobama koja upravljaju vozilom za vrijeme trajanja mjere zabrane upravljanja ili ograničavanja prava na upravljanje motornim vozilom i koji ne zaustave vozilo na znak ili naredbu ovlašćenog policijskog službenika.

„To se odnosi i na osobe koji odbiju da se podvrgnu ispitivanju pomoću odgovarajućih sredstava i aparata (alkometar, droga test i dr.), radi provjere prisustva alkohola u organizmu, ili postojanja znakova alkoholne poremećenosti ili dejstva opojnih droga“, kaže se u saopštenju Uprave policije.

Navodi se da će se, u skladu sa novim zakonskim rješenjem, prema vozačima koji su počinili prekršaj preduzimati mjere na osnovu sakupljenih kaznenih bodova, koji se vode u Prekršajnoj evidenciji, a na osnovu rješenja sudova za prekršaje ili konačnih prekršajnih naloga.

Iz Zakona je brisana odredba o fizičkom odzimanju vozačke dozvole na licu mjesta, već će se ograničavanje prava na upravljanje motornim vozilom evidentirati u posebnoj evidenciji, o čemu će vozači dobijati rješenje.

„Na isti način biće realizovane i zaštitne mjere zabrane upravljanja motornim vozilom, izrečene od sudova za prekršaje ili izrečene konačnim prekršajnim nalogom“, kaže se u saopštenju.

Iz policije podsjećaju da je cilj izmjena Zakona, poboljšanje bezbjednosti svih učesnika u saobraćaju i smanjenje broja saobraćajnih nezgoda sa najtežim posljedicama.