Nema ljekova, ni hirurških rukavica

Domovi zdravlja na primorju bez pojedinih ljekova protiv infekcija i alergija, Montefarm raspisao tendere za godišnju nabavku vrijedne preko 30 miliona eura
12852 pregleda 28 komentar(a)
Fale ljekovi protiv infekcija i alergija (Ilustracija), Foto: Shutterstock
Fale ljekovi protiv infekcija i alergija (Ilustracija), Foto: Shutterstock

Pojedini domovi zdravlja ostali su bez zaliha više ljekova, koji se koriste za liječenje infekcija i alergija, a fali im i medicinski potrošni materijal kao što su hirurške rukavice...

Nekoliko građana Tivta “Vijestima” se požalilo da u domu zdravlja u toj primorskoj opštini nedostaju ljekovi gentamicin i penicilin, koji se koriste u liječenju bakterijskih infekcija. Jedna od pacijentkinja kazala je da je lijek “urbazon” morala da kupi u apoteci, iako se posljednjih dana zbog vremenskih prilika ljekarima češće javljaju građani koji imaju alergije.

Iz “Montefarma”, koja snabdijeva zdravstvene ustanove ljekovima, juče nijesu odgovorili koji ljekovi su deficitarni, u kojim domovima zdravlja i kada se očekuje isporuka...

Krajem prošle sedmice “Montefarm” je objavio tender za godišnju nabavku ampuliranih ljekova, koji je vrijedan oko 30,5 miliona eura.

Traženo je 296 vrsta ljekova, među kojima su i gentamicin i penicilin koji fale pojedinim domovima zdravlja. “Montefarm” je tražio i brojne druge ljekove koje građani dobijaju u zdravstvenim ustanovama, među kojima su i citostatici za liječenje kancera dojke, prostate, karcinoma pluća, bubrega....

Među potrebnim ljekovima je i biološki medikament za multiplusklerozu, kao i reumatoidni artritis i druga autoimuna oboljenja poput ulceroznog kolitisa i Kronove bolesti...

Za buprenorfin, koji se daje pacijentima koji se liječe od bolesti zavisnosti, planirano je da se izdvoji oko 400.000 eura, a za lijek protiv psihoza oko 340.000.

“Montefarm” je u tenderu naveo da je maksimalni rok isporuke 30 dana od prijema narudžbe. Javno otvaranje ponuda predviđeno je za 5. mart.

“Nedostatak ljekova može dovesti do ugrožavanja zdravlja i života građana, pa je neophodno da se postupak javne nabavke sprovede u kraćem zakonom dozvoljenom roku...”, piše u pozivu.

“Montefarm” je prošle sedmice raspisao i javni poziv za nabavku medicinskog potrošnog materijala, vrijednog oko 2,8 miliona eura.

U tenderskoj dokumentaciji, objavljenoj na portalu Uprave za javne nabavke, piše da je rok za izvršenje ugovora 365 dana. Zdravstvenim ustanovama potrebne su hirurške rukavice, maske, zavoji, vate, sonde, flasteri. “Montefarm” je tražio i špriceve, skalper nožiće, setove za infuziju, kanile, igle, katetre, bebi setove, pelene, aparate za samokontrolu šećera u krvi i trakice.

Javno otvaranje ponuda predviđeno je za šesti mart, a odluka o izvoru najpovoljnije donijeće se u roku od 60 dana...

Vlada je krajem prošle godine usvojila novu Listu ljekova, na kojoj se nalazi oko 1,17 hiljada medikamenata koje plaća Fond za zdravstveno osiguranje.

Nabavke “Montefarma” koštaće više od 59 miliona

Za ljekove i medicinski potrošni materijal od januara do decembra ove godine “Montefarm” će izdvojiti oko 59,47 miliona eura. Prema planu javnih nabavki za 2020, koji je objavljen krajem prošle godine, nijesu planirana sredstva za radove i usluge u toj apotekarskoj ustanovi.

Bonus video: