Ašanin: Povući Nacrt “Štitarička rijeka” i spriječiti devastaciju prirode

Izgradnja dvije male hidroelektrane na Štitaričkoj rijeci koja je planirana ovim nacrtom nema valjano uporište u zakonu jer se temelji na dokumentima koji su istekli i kao takvi više nemaju zakonsku valjanost
2417 pregleda 3 komentar(a)
Ivan Ašanin, Foto: URA
Ivan Ašanin, Foto: URA

Građanski pokret URA podržava inicijativu povlačenja Nacrta lokalne studije lokacije “štitarička rijeka”, koju je javnosti i nadležnima u ovom trenutku uputio NVO “Ozon”, “WWF Adria” i Akcija za socijalnu pravdu, kazao je danas predsjednik odbora te partije u Mojkovcu mr Ivan Ašanin.

On je napomenuo da je istim povodom on kao predsjednik mojkovačke URE reagovao prije tri godine i tražio povlačenje ovog spornog nacrta i plana da se na štitaričkoj rijeci grade mini hidroelektrane.

“Tražimo od lokalne uprave Mojkovac a i od Ministarstva razvoja i turizma da povuku ovaj nacrt koji je već u fazi javne rasprave jer je on pravno neutemeljen i nema uporište ekonomskog značaja za razvoj Mojkovca i Crne Gore. Apelujem da dignu glas upravo Štitaričani. Ima u Štitarici vrsnih intelektualaca, bivših funkcionera i bilo je mnogo boraca za dobro Štitarice. Selo koje je možda i najorganizovanije bilo što se tiče gradnje sopstvenim akcijama i slogom. Nemoguće da su Štitaričani pognuli glave pred ovom katastrofom za Štitaricu", poručuje Ašanin.

Kaže da izgradnja dvije male hidroelektrane na Štitaričkoj rijeci koja je planirana ovim nacrtom nema valjano uporište u zakonu jer se temelji na dokumentima koji su istekli i kao takvi više nemaju zakonsku valjanost.

“Zato je nesuvislo da se nadležni u nacrtu pozivaju na prostorno-plansku dokumentaciju koja nema nema pravnu valjanost kao ni na Strategiju razvoja malih hidroelektrana koja je usvojena 2006. godine i koja takođe nema pravno uporište i zastarjeli je dokument. Od gradnje tih mini hidroelektrana selo neće imati nikakve koristi, odnosno "taman koliko sada od asfaltne baze". Hitno treba preispitati dodjelu koncesije za ove mini hidroelektrane”, naglašava Ašanin.

On ističe da trenutna lokalna i državna vlast ne reaguju, kao da su dužnici poznatim koncesionarima i žmure pred posljedicama, koje će se desiti ako se projekat gradnje mini hidroelektrana ne obustavi.

“Građanima je već savršeno jasno da profite od malih hidroelektrana imaju samo pojedinci ne i društvo i da takve investicije nemaju značaj za ekonomiju kako na lokalnom tako i na državnom nivou. Osim toga izgradnjom takvih postrojenja narušava se prirodno stanište mnogih vrsta i trajno devastira priroda Crne Gore”, pojašnjava Ašanin.

Apeluje i poziva Ministarstvo održivog razvoja i turizma i Opštinu Mojkovac da povuku sa javne rasprave ovaj Nacrt i tako spriječe njegovo usvajanje kako se ne bi ponavljali scenariji, kako ističe Ašanin, već viđeni širom Crne Gore gdje lokalno stanovništvo brani svoje rijeke i ustavno pravo na ekološku državu Crnu Goru.

"Štitarica ne može biti ista sa rijekom i bez nje i to posebno ljeti i Štitaričani i Mojkovčani, ukoliko se država ogluši od zahtjeva za stopiranje gradnje hidroelektrana, treba da dignu svoj glas protiv vođa devastacije koji su sve upropastili u Mojkovcu”, zaključuje Ašanin na kraju saopštenja.

Bonus video: