SPREMNI ZA DIJALOG SA VLADOM

CANU: Crna Gora i mir u njoj nemaju cijenu

"CANU, svjesna svoje uloge i odgovornosti, spremna je da u neposrednoj saradnji i dijalogu sa Vladom Crne Gore i svima koji građansku i demokratsku Crnu Goru doživljavaju kao svoju kuću, da doprinos razvojnim ciljevima"
4089 pregleda 25 komentar(a)
Zgrada CANU na Gorici, Foto: Savo Prelević, Savo Prelević
Zgrada CANU na Gorici, Foto: Savo Prelević, Savo Prelević

Crnogorska akademija nauka i umjetnosti (CANU) prihatiće poziv za dijalog koji je uputila Vlada Crne Gore svim relevantnim političkim i društvenim činiocima.

"CANU, svjesna svoje uloge i odgovornosti, spremna je da u neposrednoj saradnji i dijalogu sa Vladom Crne Gore i svima koji građansku i demokratsku Crnu Goru doživljavaju kao svoju kuću, da doprinos razvojnim ciljevima", saopšteno je iz ove institucije.

Dodaju da je dogovor Crnoj Gori potreban ne samo kao sporazum onih čiji su ciljevi različiti, već, kako su kazali, kao temeljni konsenzus onih koji žele da grade zajedničku kuću - državu Crnu Gori.

"Istorija nas uči da smo kroz vrijeme uspijevali da sebe hrabro sačuvamo od drugih.. Ona svjedoči da smo, ponekad znali i druge da ljudski sačuvamo od sebe. Ista ta istorija nas opominje da često nijesmo umjeli da sačuvamo sebe od sebe samih", kazali su iz CANU.

Oni su dodali da Crna Gora i mir u njoj nemaju cijenu, te da put za očuvanje je u poštovanju pravnog poretka i institucija i da se to ostvaruje kroz dijalog i međusobno razmijevanje.

"Partikularni interesi ne mogu biti iznad ovih vrijednosti. Svijest o tome nas obavezuje na uzdržanost od krupnih riječi i ishitrenih postupaka", rekli su iz CANU.

Istakli su da nemaju političke moći i pravnih sredstava da utiču na značajne državne odluke, ali da znaju, kako tvrde, da znanje i kultura one oblasti u kojima je posljednja odbrana identiteta jednog društva i države.

"Nastojimo da znanje, građanska ravnopravnost, društvena solidarnost i vladavina prava postanu oni ideali kojima savremena Crna Gora teži na svom putu ka Evropi. Zato smo sremni da u neposrednom dijalogu, kroz naučne skupove, tribine, projekte, knjige, leksikone i enciklopedije, damo doprinos jačanju identiteta, afirmaciji institucija i ukupnom napretku države Crne Gore."

Preporučujemo za Vas