Penicilin stiže, rukavice dostupne

Nekoliko građana Tivta “Vijestima” se požalilo da u domu zdravlja u toj primorskoj opštini nedostaju ljekovi gentamicin i penicilin, koji se koriste u liječenju bakterijskih infekcija
1598 pregleda 1 komentar(a)
Stižu ljekovi: Montefarm, Foto: Arhiva "Vijesti"
Stižu ljekovi: Montefarm, Foto: Arhiva "Vijesti"

Lijek „penicilin“ u ampulama isporučen je skladištu „Montefarma“ i juče je trebalo da bude distribuiran domovima zdravlja koji su ostali bez tog medikamenta.

To su „Vijestima“ kazali iz „Montefarma“, potvrdivši da zdravstvenim ustanovama nedostaje dio ljekova...

„Urbazon ampula ima u jačini od 20 mg, a od 40 mg se očekuje do kraja radne nedjelje. Što se tiče garamicin ampula, takođe tvrdimo da ga ima u dozi od 120 mg, dok se lijek u dozi od 80 mg očekuje krajem februara zbog problema u procesu proizvodnje“, odgovorili su iz te ustanove...

„Vijesti“ su juče objavile da su pojedini domovi zdravlja ostali bez zaliha više ljekova, koji se koriste za liječenje infekcija i alergija, te da im fali i medicinski potrošni materijal kao što su hirurške rukavice.

U „Montefarmu“, međutim, tvrde da se zaštitna medicinska oprema u koju spadaju i rukavice redovno isporučuje na osnovu potreba domova zdravlja i bolnica i da za sada nema nikakvih smetnji u snabdijevanju.

Nekoliko građana Tivta “Vijestima” se požalilo da u domu zdravlja u toj primorskoj opštini nedostaju ljekovi gentamicin i penicilin, koji se koriste u liječenju bakterijskih infekcija. Jedna od pacijentkinja kazala je da je lijek “urbazon” morala da kupi u apoteci.

Krajem prošle sedmice “Montefarm” je objavio tender za godišnju nabavku ampuliranih ljekova, koji je vrijedan oko 30,5 miliona eura.Traženo je 296 vrsta ljekova, među kojima su i gentamicin i penicilin koji fale pojedinim domovima zdravlja. “Montefarm” je tražio i brojne druge ljekove koje građani dobijaju u zdravstvenim ustanovama, među kojima su i citostatici za liječenje kancera dojke, prostate, karcinoma pluća, bubrega. Raspisan je i javni poziv za nabavku medicinskog potrošnog materijala, vrijednog oko 2,8 miliona eura. Tražene su hirurške rukavice, maske, zavoji, vate, sonde, flasteri. “Montefarm” je tražio i špriceve, skalper nožiće, setove za infuziju, kanile, igle, katetre, bebi setove, pelene, aparate za samokontrolu šećera u krvi i trakice.

Bonus video: