Green Home: CG daleko od ispunjenja obaveza iz Konvencije o biološkoj raznovrsnosti

Potpisivanjem Konvencije o biološkoj raznovrsnosti 2009.godine, Crna Gora se obavezala da do 2020. godine zaštiti 10% obalnih i morskih područja.
617 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Green Home
Ilustracija, Foto: Green Home

Crna Gora daleko je od ispunjenja obaveza proisteklih iz Konvencije o biološkoj raznovrsnosti u pogledu zaštite mora, saopšteno je iz Green Home-a.

"Potreba za uspostavljanjem zaštićenih područja u moru javila se zbog neodrživog korišćenja prirodnih resursa. Naime, prema izvještaju WWF – a u poslednjih 50.godina populacija morskih sisara u Mediteranu pala je za 41%, oko 80% ribljeg fonda je prelovljeno a pokrivenost livada morske trave (Posidonia oceanica) u značajnom je opadanju. Uspostavljanje zaštićenih područja u moru predstavlja mehanizam koji omogućava obnovu ribljeg fonda, očuvanje važnih staništa i utočište vrstama čija je brojnost smanjena", kazali su iz ove NVO.

Dodaju da se potpisivanjem Konvencije o biološkoj raznovrsnosti 2009.godine, Crna Gora obavezala da do 2020. godine zaštiti 10% obalnih i morskih područja.

"Iako Konvencija predstavlja međunarodnu ugovornu obavezu, u poslednjih 11. godina država Crna Gora nije proglasila nijedno zaštićeno područje u moru. Kao međunarodna ugovorna obaveza, proglašenje zaštićenih područja u moru prepoznato je u brojnim strateškim dokumentima države poput: Nacionalne strategije biodiverziteta 2010 – 2015, zatim za period 2016 – 2020, Nacionalne strategije održivog razvoja 2030, Nacionalne strategije integralnog upravljanja obalnim područjem. Područja predviđena za zaštitu su: Katič, Platamuni i Ostrvo Stari Ulcinj."

Iz Green Home-a su saopštili da pored međunarodnih ugovora koje obavezuju Crnu Goru na uspostavljanje i efikasno upravljanje zaštićenim područjima u moru, Crna Gora kao članica kandidat za EU mora da uspostavi Natura 2000 ekološku mrežu kako na kopnu tako i u moru.

"Uspostavljanje Natura 2000 mreže jedan je od uslova pristupanja EU. Prema poslednjem izvještaju Svjetske organizacije za zaštitu prirode WWF o sprovođenju obaveza preuzetih potpisivanjem Konvencije o biološkoj raznovrsnosti, nešto više od 9% Mediterana je proglašeno kao zaštićena područja u moru (ZPM) a svega 2,48% ima planove upravljanja. Jedan vrlo mali dio mora koji iznosi neznatnih 0,03 % je trenutno u potpunoj zaštiti od ljudskog djelovanja, što je vrlo poražavajuće. Najveći napredak u uspostavljanju u proglašenju zaštićenih područja u moru ostvarile su Francuska i Španija, dok se Crna Gora svrstava u listu zemalja koje nemaju progresa u ovoj oblasti. Nedopustivo je da posle 11. godina ekološka država Crna Gora nema uspostavljeno zaštićeno područje u moru. Apelujemo na Vladu Crne Gore, a koja shodno Zakonu o zaštiti prirode proglašava zaštićena područja u moru, da pokaže volju i spremnost za očuvanje morskih ekosistema i konačno proglasi prvo zaštićeno područje u moru", zaključili su iz Green Home-a.

Bonus video: