Tribina povodom rođenja narodnog heroja: Tršo je bio pojava koja je nadilazila komuniste

"Ličnost koja nije samo povezivala Muslimane već sve narode i narodnosti bivše Socijalističke Jugoslavije”
1043 pregleda 0 komentar(a)
Detalj sa tribine, Foto: Jadranka Ćetković
Detalj sa tribine, Foto: Jadranka Ćetković

Tribina “Muslimani u NOB-u 1941. godine“održana je sinoć u bjelopoljskom Centru za kulturu, povodom 11. februara, rođenja narodnog heroja Rifata Burdžovića Trša.

Nosilac projekta Asmir Pućurica je kazao da je ponosan što živi u gradu u kome se njeguju u poštuju različitosti, prije svega antifašizam.

"Ponosan sam što svojim gostima mogu predstaviti značaj i učešće muslimana u NOB-u koji su gradili bivšu zemlju, ali i našu današnju Crnu Goru. Jedanaesti novembar je datum rođenja narodnog heroja Rifata Burdžovića Trša, koga svi imamo pavo da prisvajamo. Ličnosti koja nije samo povezivala Muslimane već sve narode i narodnosti bivše Socijalističke Jugoslavije”, kazao je Pućurica .

Istoričar i književnik Edin Smailović je kazao da je Rifat Burdžović bio neko ko je svjetlosnim godinama bio udaljen od onog najbližeg okruženja sa kojim se zajedno borio protiv fašizma, a kamoli u društvu u kojem je živio.

“Od onog malo što je iza njega ostalo može se reći da je on bio pojava koja je čak nadilazila i komuniste. Može se zaključiti da se on zalagao za revoluciju po svakom pitanju: za socijalnu revoluciju, revoluciju građanskih prava, prevazilaženju nacionalnih i vjerskih podjela. Burdžović je poginuo 1942. godine a da je već 1944. među prvim borcima proglašen narodnim herojem”, kazao je Smailović.

„Sa ponosom mogu reći da su Muslimani u velikom broju učestvovali u borbama gdje je veliki broj njih i poginulo, ali i narod je pomagao onoliko koliko je imao: u žitu u mesu, mlijeku. Znali su i da kriju i pomažu ranjene", kazao je predstavnik Udruženja Boraca i antifašista Hajrun Balić čiji su članovi familije bili borci NOB-a.

Bonus video: