Proaktivno, Radonjićevim stopama

Sa čim će Savo Milašinović sjutra izaći pred Savjet Agencije za sprečavanje korupcije
5883 pregleda 5 komentar(a)
Dužna pažnja preporukama EK: Milašinović, Foto: Savo Prelević
Dužna pažnja preporukama EK: Milašinović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 13.02.2020. 07:06h

I dalje su prisutni izazovi i kritike u vezi sa nezavisnošću Agencije za sprečavanje korupcije, njenog utvrđivanja prioriteta, selektivnog pristupa, kontroverznog tumačenja i primjene zakonodavstva, kao i kvaliteta odluka, posljednja je packa Evropske komisije na račun rada Agencije. Kritika je ponovljena jesenas u dokumentu EK o ispunjavanju obaveza Crne Gore u vezi sa poglavljima 23 i 24 (non paper).

To će, obećao je u Predlogu programa rada i ključnih prioriteta Agencije, biti promijenjeno ako za direktora bude izabran Savo Milašinović.

“Agencija bi trebalo svakako u realizaciji aktivnosti posebnu pažnju da posveti ispunjavanju preporuka iz izvještaja EK o napretku, kao i realizaciji obaveza proisteklih iz međunarodnih sporazuma i ugovora koji se odnose na Agenciju”, obećao je, između ostalog, Milašinović u planu, koji će sjutra predstaviti članovima Savjeta Agencije.

On je do kraja prošle godine bio pomoćnik direktora Agencije, a nakon ostavke Sretena Radonjića i vršilac dužnosti direktora. Savjet je prije dva dana konstatovao da jedino Milašinović ispunjava uslove propisane konkursom za direktora Agencije.

Šta piše u planu i koliko je do sada pažnje posvećeno preporukama EK

“Mi smo i do sad posvećivali dužnu pažnju preporukama EK i redovno ih o tome izvještavali. Sad ćemo proaktivno djelovati, unaprijed preduzimati radnje, a sve na bazi dosadašnjih iskustava”, kazao je Milašinović juče.

On je to kazao odgovarajući na pitanje “Vijesti” da li njegovo obećanje iz programa dostavljenog Savjetu znači da do sada Agencija nije posvetila dovoljno pažnje preporukama EK.

“Vijesti” su imale još pitanja u vezi sa programom koji je dostavio Savjetu i koji bi trebalo da ga preporuči za direktora, ali se Milašinović izgovorio time da je “u vožnji i ne može da razgovara”.

Prema dokumentu do kojeg su “Vijesti” došle, Milašinović ne planira naročite promjene u Agenciji.

Plan mu je da od Sektora za prevenciju korupcije, integritet, lobiranje i primjenu međunarodnih standarda napravi dva - odsjek za integritet, lobiranje i praćenje propisa i odsjek za praćenje propisa i davanje mišljenja na zakone sa aspekta borbe protiv korupcije.

Milašinović predlaže i sistematizaciju dva nova radna mjesta - sekretara Agencije i portparola.

Sekretar bi, navodi Milašinović u programu, “bio glavni operativac zadužen za operativno-tehničke poslove i mijenjao bi direktora u njegovom odsustvu”.

Ovakav opis radnog mjesta potencijalnog sekretara odgovara poslovima koje je obavljao Milašinović, dok je bio pomoćnik Sretena Radonjića. On je za to vrijeme potpisao više odluka Agencije, koje su obarane pred crnogorskim sudovima.

Milovac: Bio je saučesnik u nepoštovanju odluka suda

Direktor Istraživačkog centra Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) Dejan Milovac poručuje da Program rada, koji je predložio Milašinović, nijednom riječju ne pravi otklon od prakse koju je uspostavio njegov bivši šef Radonjić.

“Niti građanima nudi informaciju o tome kako će se rad Agencije unaprijediti. U jednoj rečenici se konstatuje da će Agencija nastojati da svoj rad uskladi sa prorukama EK, ali bez ikakvog obrazloženja kako to planira da uradi. Ovo je posebno važno u izbornoj godini kada se uzme u obzir koliku je ulogu u zataškavanju izborne korupcije imala upravo ASK”, ocijenio je Milovac.

Prema njegovim riječima, nije poznato ni šta je preporučilo Milašinovića za novog direktora ASK.

“Ono što je sigurno je da će njegov izbor osigurati nastavak dosadašnjih katastrofalnih rezultata te institucije kada je u pitanju borba protiv korupcije. Ne vidim da je drugačiji scenario moguć kad se ima u vidu da je upravo Milašinović potpisivao većinu nezakonitih odluka koje je donosio njegov šef, Sreten Radonjić. Neko ko je pristao da bude saučesnik u nepoštovanju presuda Upravnog suda kojima su obarane nezakonite odluke ASK-a, ne bi trebalo da ima mogućnost kandidovanja na ovako važnu funkciju”, smatra Milovac.

Izbor Milašinovića bi, navodi Milovac, bio loša vijest i za pregovaračku poziciju Crne Gore u poglavljima 23 i 24, jer se Briselu, nakon veoma ozbiljnih kritika EK, šalje poruka da će ASK nastaviti po starom tragu i da ta institucija neće davati bilo kakav doprinos antikorupcijskim reformama.

“Funkcija direktora ASK zahtijeva kredibilitet i integritet, a Milašinović je do sada pokazao da nije kadar da se odupre ni Sretenu Radonjiću, a kamoli nekom visokom javnom funkcioneru čiju imovinu treba da ispituje. Zahvaljujući upravo Milašinoviću i njegovom saučesništvu u onome što je radio bivši direktor ASK-a, desetine visokih državnih funkcionera i dalje nesmetano uživa u imovini koju su stekli na sumnjiv način...”, zaključuje Milovac.

Sve Milašinovićeve odluke

Milašinović je potpisao više odluka kojima su kritički nastrojeni prestavnici civilnog sektora ili akademske elite smjenjivani sa funkcija u savjetima državnih institucija.

Tako je potpisao odluke na osnovu kojih je Skupština smijenila Vanju Ćalović Marković iz Savjeta ASK, te Gorana Đurovića i Nikole Vukčevića iz Savjeta RTCG.

Ove odluke oborene su kasnije pred sudovima.

Kandidat za direkora Agencije, međutim, imao je opravdanje zbog čega Agencija odbija da provjeri imovinu visokih državnih zvaničnika - stečena je prije januara 2016, odnosno prije početka rada Agencije.

I ove odluke su padale pred Upravnim sudom.

Bonus video: