DRŽAVNI ZDRAVSTVENI SISTEM NA DJELU

Pacijenti u Dobroti bez terapije

Tri vrste ljekova protiv psihoza i epilepsije fale Specijalnoj bolnici, ali i apotekama... “Montefarm” najavio isporuku za sljedeću sedmicu
7508 pregleda 13 komentar(a)
Članovi porodica pacijenata prinuđeni da se snalaze za terapiju, Foto: Boris Pejović
Članovi porodica pacijenata prinuđeni da se snalaze za terapiju, Foto: Boris Pejović

Pacijenti koji se liječe u Specijalnoj bolnici za psihijatriju u Kotoru već duže vrijeme su bez dijela terapije, a fale tri vrste medikamenata.

Član porodice jednog od pacijenata kazao je da je bolnica ostala bez lijeka “litijum karbonat”, koji se koristi protiv psihoza i maničnih stanja, pa su prinuđeni da ga kupuju u privatnim apotekama. On je rekao da dugo fali i lijek “klonazepam” protiv epilepsije, kojeg od kraja prošle godine moraju kupovati u Srbiji ili Bosni i Hercegovini.

Deficitaran je i lijek “hlorpromazin”, protiv šizofrenije, manije, paranoje, anksioznosti... Iz više privatnih apoteka “Vijestima” je rečeno da ni oni nemaju tih medikamenata na lageru.

Sagovornici “Vijesti” tvrde da se nestašice ljekova za pacijente zbrinute u bolnici u Dobroti periodično ponavljaju duže godinu...

Iz apotekarske ustanove “Montefarm” kazali su “Vijestima” da se isporuka dijela ljekova očekuje tokom naredne sedmice.

- Na osnovu informacija koje smo dobili od uvoznika i samih proizvođača, saopštavamo da će ljekovi “litijum karbonat”, tablete od 300 mg i “klonazepam” tablete od dva miligrama biti isporučeni tokom sljedeće radne nedjelje, a proces nabavke “chlorpromazine” tableta je u toku i nadamo se brzoj isporuci”, piše u odgovoru “Montefarma”.

“Vijesti” su početkom sedmice objavile da u pojedinim domovima zdravlja fale ljekovi protiv infekcije i alergija...

Iz “Montefarma” su potvrdili da nedostaje “penicilin” u ampulama koji je isporučen skladištu i distribuiran domovima zdravlja koji su ostali bez tog medikamenta.

„‘Urbazon’ ampula ima u jačini od 20 mg, a od 40 mg se očekuje do kraja radne nedjelje. Što se tiče ‘garamicin’ ampula, takođe tvrdimo da ga ima u dozi od 120 mg, dok se lijek u dozi od 80 mg očekuje krajem februara zbog problema u procesu proizvodnje“, odgovorili su iz te ustanove.

Ovog mjeseca raspisan je tender za godišnju nabavku ampuliranih ljekova koji se koriste u zdravstvenim ustanovama, vrijedan oko 30,5 miliona eura. Traženo je skoro 300 vrsta medikamenata, a javno otvaranje ponuda predviđeno je za prvu sedmicu marta.

Među ampuliranim ljekovima su i “gentamicin” i “penicilin” koji fale pojedinim domovima zdravlja. “Montefarm” je tražio i brojne druge ljekove koje građani dobijaju u zdravstvenim ustanovama, među kojima su i citostatici za liječenje kancera dojke, prostate, karcinoma pluća, bubrega. Raspisan je i javni poziv za nabavku medicinskog potrošnog materijala, vrijednog oko 2,8 miliona eura. Tražene su hirurške rukavice, maske, zavoji, vate, sonde, flasteri. “Montefarm” je tražio i špriceve, skalper nožiće, setove za infuziju, kanile, igle, katetre, bebi setove, pelene, aparate za samokontrolu šećera u krvi i trakice.