Tivat: Najveće plate ima devet radnika Turističke organizacije

Zaposleni u polovini opštinskih firmi u Tivtu imaju plate veće od državnog prosjeka
5602 pregleda 3 komentar(a)
U tri firme plate iznad prosjeka: Tivat, Foto: Siniša Luković
U tri firme plate iznad prosjeka: Tivat, Foto: Siniša Luković

Najveću proječnu zaradu od šest firmi čiji je osnivač i vlasnik Opština Tivat, imaju zaposleni u Turističkoj organizaciji Tivat.

Prema nezvaničnim informacijama jer ti podaci nikada nisu zvanično objavljeni u redovnim godišnjim finansijskim i izvještajima o radu TOT-a koji posluje kao društvo sa ograničenom odgovornošću i ne spada direktno pod javni sektor jer mu je primarna djelatnost komercijalna, a ne javne usluge, prosječna plata u toj firmi je lani bila oko 600 eura. U TOT-u inače, ima devet stalno zaposlenih radnika.

Drugi na listi firmi čiji je osnivač Opština Tivat po visini zarada je tivatski „Vodovod i kanalizacija“ čiji radnici prosječno mjesečno primaju po 548,88 eura. U tivatskom ViK-u radi 57 stalno zaposlenih koji, zavisno od stručne spreme, imaju prosječne neto plate u iznosu od 439 eura za nekvalifikovane radnike, do 763 eura za zaposlene sa visokom stručnom spremom.

20 zaposlenih angažovano je u preduzeću Parking servis Tivat, a prosječna plata iznosi 450 eura. Proječna plata u opštinskom preduzeću „Autobuska stanica“ Tivat, u kojem ima ukupno 15 radnika, iznosi 420 eura. Najmanju prosječnu zaradu u toj firmi imaju nekvalifikovani radnici u visini od 270 eura, dok zaposleni sa visokom stručnom spremnom u prosjeku zarađuju 890 eura mjesečno.

Pored TOT-a i ViK-a, među opštinskim preduzećima u Tivtu u kojima je prosječna zarada veća od one na državnom nivou koji iznosi 517 eura, još je jedino firma „Brand New Tivat“ koje se bavi marketinškim i aktivnostima odnosa sa javnošću. U „Brand New Tivtu“ rade četiri zaposlena čija je prosječna neto plata 525 eura.

Ostala tri preduzeća čiji je osnivač i isključivi vlasnik lokalna samouprava, po prosječnim zaradama svojih radnika ispod su državnog prosjeka. Prosječna neto plata zaposlenih u Komunalnom preduzeću Tivat iznosi 466,67 eura. U Komunalnom radi 106 zaposlenih čije prosječne neto zarade zavisno od stručne spreme, iznose od 335,55 eura za nekvalifikovane radnike do prosjeka od 772,35 eura za zaposlene sa fakultetskim diplomama.

Bonus video: