"POTREBNE SANKCIJE"

Ministarstvo: Cijepanje državne zastave nije ponos, nego sramota za djecu, roditelje i društvo

Na videu, koji se proširio društvenim mrežama vide se maloljetnici, koji u jednom dvorištu cijepaju crnogorsku zastavu
19451 pregleda 361 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock, Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock, Shutterstock
Ažurirano: 13.02.2020. 19:57h

Ministarstvo prosvjete saopštilo je da cijepanje državne zastave nije ponos, već predstavlja sramotu za djecu, roditelje i društvo.

Na videu, koji se proširio društvenim mrežama vide se maloljetnici, koji u jednom dvorištu cijepaju crnogorsku zastavu.

"Cijepanje državne zastave od strane nekoliko učenika jedne podgoričke osnovne škole u školskom dvorištu nije, nažalost, slučaj koji u kome su potrebne isključivo sankcije, a njih će svakako biti, koliko slučaj koji pokazuje potrebu da prije svih roditelji, a na kraju i škole, razumiju važnost vaspitne uloge. Destrukcija koja je pokazana, a još više činjenica da se bilo ko njome ponosi, je porazna kako za društvo, tako i za djecu koja u njoj učestvuju. To što svjedočimo ovakvim slikama, sve nas tjera na razmišljanje kako je moguće da su mladi, koji su puni stvaralačke energije i radoznalosti, usmjereni na takvo ponašanje. Čime se dakle otvara veliko pitanje: kakve sjutrašnje odrasle ljude mi vaspitavamo? Jer nasilje, agresija, uništavanje, nepoštovanje i usmjerenje na politiku, nikad ne mogu biti izvorna odlika djece, već nažalost, jasno ogledalo starijih i vaspitanja koje od njih dobijaju", saopšteno je iz Ministarstva.

Iz Ministarstva kažu da će u saradnji sa školama, insistirati na odgovornosti djece za svoje postupke, jer je to u konačnom u njihovom interesu, ali i usmjeriti dodatne napore na vaspitnu ulogu škole, koja djecu upoznaje sa temeljima civilizovanog svijeta:

"Prihvatanjem različitosti i radu na svojim potencijalima, ali i poštovanju države i njenih osnovnih atributa. Pri čemu smo apsolutno svjesni da škola ne može da nadomjesti ono što kao roditelji propustimo, a ovaj primjer pokazuje da je toga dosta. Obrazovne institucije će učiniti sve da najmlađima pomognu u kreiranju sistema vrijednosti koji počiva na odgovornosti za sopstvene postupke i obrazovanju. A onaj ko dijete, umjesto u svijet ocjena, sporta, druženja, daljeg školovanja, tolerancije, uvodi u svijet razlika među nacijama, vrijeđanja i agresije, treba da se zapita koje dobro u takvom svijetu može čekati bilo koga", zaključili su iz Ministarstva prosvjete.