"POSTOJI INTERESOVANJE"

Savjet: Upotreba kamera nije zabranjena, ali postoje ograničenja

"Auto kamera, ukoliko nije na kontrolnoj tabli, ne bi smjela biti postavljena na vjetrobranskom staklu na način da se ograničava odgovarajuću vidjivost. Pri nabavci i postavljanju auto kamere, treba povesti računa da ista bude podešena na smanjenu rezoluciju, da vizuelni ugao koji pokriva ne smije biti takav da se snima veći prostor od onog što je neophodno i da se tako prikupljeni podaci ne čuvaju duže od nekoliko dana. Video zapis nastao ovom kamerom, po mišljenju Savjeta, u ovom trenutku je strogo ograničene, isključivo privatne, upotrebe što znači da bi smio da se širi putem društvenih mreža i postavlja na Internet"
3874 pregleda 4 komentar(a)
Ilusracija, Foto: Shutterstock
Ilusracija, Foto: Shutterstock

Savjet za građansku kontrolu rada policije razmatrao je zakonitost korišćenja video kamera u automobilima, utvrdio da upotreba kamera nije zabranjena, ali da se mora voditi računa o određenim ograničenjima.

Iz Savjeta su saopštili da su se građani interesovali da li su u prekršaju ili izvršenju krivičnog djela ako u svom automobilu imaju ugrađenu digitalnu video kameru koja snima sve što se događa ispred ili iza vozila i da li ih zbog toga policija može kazniti.

Objašnjavaju da su o tome diskutovali sa Upravom policije i Agencijom za slobodan pristup informacijama i zaštitu podataka od ličnosti.

"U vezi sa trenutnim korišćenjem auto kamera u motornim vozilima - Savjet građanima ukazuje da upotreba istih nijednim propisom nije zabranjena ali da se mora voditi računa o određenim ograničenjima, koja, reklo bi se, u bitnom, određuju (ne)svrsishodnost njihove trenutne nabavke u Crnoj Gori i to: Auto kamera, ukoliko nije na kontrolnoj tabli, ne bi smjela biti postavljena na vjetrobranskom staklu na način da se ograničava odgovarajuću vidjivost. Pri nabavci i postavljanju auto kamere, treba povesti računa da ista bude podešena na smanjenu rezoluciju, da vizuelni ugao koji pokriva ne smije biti takav da se snima veći prostor od onog što je neophodno i da se tako prikupljeni podaci ne čuvaju duže od nekoliko dana. Video zapis nastao ovom kamerom, po mišljenju Savjeta, u ovom trenutku je strogo ograničene, isključivo privatne, upotrebe što znači da bi smio da se širi putem društvenih mreža i postavlja na Internet", objasnili su iz Savjeta.

Istakli su da eventualno objavljivanje snimka na kojem se vide treća lica moglo bi da se tumači kao nenajavljeno i neovlašćenno snimanje i da je posrijedi povreda zaštite ličnih podataka i privatnosti.

"Savjet nema pozitivna saznanja o tome da se video zapis nastao na dati način u crnogorskoj sudskoj praksi prihvata kao dokaz. Savjet, ovdje, opet podsjeća, naročito javnost, na napomene iz Uprave policije (tačka 24. i naročito tačka 25. ovog Zaključka) kojima je ukazano kada bi se građanin mogao naći u zoni eventualne prekršajno-krivične odgovornosti. To u praksi znači da građanin koji u vozilu ima instaliranu ovu kameru treba prekinuti snimanje ili promjeniti vizuelni ugao koji pokriva kamera dok prolazi pored vojnih objekata i rejona uz njih. Već smo ukazali na osjetljivo pitanje zapisa na kojima se nalaze i vide treća lica a čijim se objavljivanjem, bitno zadire u privatnost što podliježe i krivičnoj odgovornosti, po privatnoj tužbi", piše u saopštenju Savjeta.

Istakli su da snimanje kontrole u saobraćaju i policijskih službenika tokom te kontrole putem kamere instalirane u PMV, ukazuju na relevantno ranije saopšteno mišljenje - da građani imaju pravo da putem raspoloživog sredstva, slikom i zvukom, snimaju policijskog službenika koji obavlja policijski posao i primjenjuje policijska ovlašćenja u javnosti.

"Istraživanja ukazuju da u brojnim evropskim zemljama nedostaju jasni i konkretni zakonski propisi o upotrebi ovih kamera. Diskusija o predmetnoj temi je u još uvijek u početnoj fazi pa su moguće i pravne promjene u pojedinim zemljama. Građani koji se odluče na putovanje sa postavljenom kamerom izvan Crne Gore upućuju se da provjere tamošnje propise kako ne bi bili sankcionisani. Savjet podsjeća da je podržao peticiju kojom se traže dopune i izmjene Zakona o bezbjednosti saobraćaja na putevima. Grupa građana koja okuplja i porodice stradalih je pokrenula inicijativu o unapređivanju Zakona o bezbjednosti saobraćaja na putevima. Kao jednu od objektivnijih mjera u sagledavanju okolnosti koje dovode do saobraćajnih nezgoda i nesreća, te koja indirektno utiče na bezbjednost u saobraćaju, predlaže se zakonska obaveza uvođenja auto kamera koje bi snimale dešavanja tokom vožnje. Dobijeni snimci bi isključivo bili korišćeni u procedurama vještačenja i kao jedan od ključnih dokaza u sudskim postupcima. Savjet i ovom prilikom podržava Upravu policije i MUP da iniciraju izmjene i dopune ovog propisa koje bi išle u pravcu omogućavanja upotrebe zapisa sa kamera u vozilima kao dokaza u postupcima", piše u saopštenju.

Preporučujemo za Vas