Kako se prijaviti za ETIAS: Procedure i druge pojedinosti

Prijavni obrazac sadržaće jednostavna pitanja kao što su puno ime i prezime podnosioca prijave, datum i mjesto rođenja, pol, podatke o pasošu i državljanstvu, validna e-mail adresa i telefonski broj
6324 pregleda 7 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Screenshot
Ilustracija, Foto: Screenshot
Ažurirano: 13.02.2020. 16:37h

Državljani Crne Gore koji posjeduju pasoš i do sada su uživali u bezviznim putovanjima u zoni Šengena, od 2021. godine moraće da dobiju dozvolu za ulazak u bezgraničnu evropsku zonu.

Dozvola za putovanje - ETIAS, primjenjivaće se na sve svjetske zemlje koje trenutno bezvizno putuju u bezgraničnu evropsku zonu tokom cijele godine.

Kada ETIAS stupi na snagu, svaki putnik koji planira da putuje u bilo koju od zemalja Šengena, moraće da podnese zahtjev za autorizaciju i dobije ga. Prvih šest mjeseci biće neobavezan, ali nakon toga, ETIAS će postati obavezan.

Da bi se prijavili, državljani Crne Gore moraju da osiguraju jaku internet vezu i dovoljno sredstava za plaćanje naknade u iznosu od 7 eura, jer je cjelokupni postupak prijavljivanja online.

Biće dostupan web sajt za aplikaciju, koja još nije uspostavljena. Postoji puno internet sajtova koje tvrde da su zvanična web stranica ETIAS-a, ali sve su lažne.

Prijavni obrazac sadržaće jednostavna pitanja kao što su puno ime i prezime podnosioca prijave, datum i mjesto rođenja, pol, podatke o pasošu i državljanstvu, validna e-mail adresa i telefonski broj.

Takođe će biti postavljena pitanja o putnikovom obrazovanju, istoriji zaposlenja, informacijama o prošlim putovanjima u Evropu, zdravstvenom stanju, kao i o eventualnoj kriminalnoj prošlosti i bezbjednosnim podacima.

Prije podnošenja zahtjeva, kandidati starosne dobi od 18 do 70 godina moraju platiti naknadu od 7 eura putem debitne ili kreditne kartice.

Čim putnik klikne potvrdu, aplikacija će e provjeriti u bazama podataka EU kao što su Šengenski informacioni sistem, Visa informacioni sistem, podaci EUROPOL-a, SLTD & TDAVN, EURODAC, itd.

Ako ovi sistemi nemaju negativne podatke o podnosiocu prijave, on će dobiti ETIAS u roku od nekoliko minuta. Ako se dogodi suprotno, aplikacija će se dalje obrađivati, i u tom slučaju obrada može potrajati i do četiri nedjelje.

Crnogorski državljani mogu biti odbijeni ako ne ispunjavaju kriterijume za dozvolu ulaska na teritoriju Šengena. Svaki odbijeni putnik ima 96 sati da uloži žalbu. Obrada žalbe može potrajati i do mjesec dana. Ako podnosilac zahtjeva bude ponovo odbijen, moraće podnijeti zahtjev za redovnu šengen vizu.

Informacije o ETIAS-u dostupne su na ovom LINKU.

Bonus video: