Ukazali na problem seksualnog nasilja nad djevojkama i ženama

Zajednička saradnja između institucija može olakšati ženama i djevojkama suočavanje sa posljedicama seksualnog nasilja, kao i bolju zaštitu od istog, navode iz Sigurne ženske kuće
1025 pregleda 0 komentar(a)
Organizovana akcija na Trgu nezavisnosti, Foto: Sigurna ženska kuća
Organizovana akcija na Trgu nezavisnosti, Foto: Sigurna ženska kuća

Sigurna ženska kuća (SŽK) je u saradnji sa Centrom bezbjednosti Bar, Centrom za socijalni rad Podgorica i NVO Spektra organizovala akciju sa ciljem da ukaže javnosti na problem seksualnog nasilja nad djevojkama i ženama.

"Multisektorski pristup i koordinisanisani odgovor svih institucija pružiće najbolju zaštitu ženama i djevojkama koje su preživjele seksualno nasilje. Uticaj nasilja može biti izuzetno jak, žrtve nasilja često su u stanju šoka i straha te je neophodan adekvatan pristup institucija koje ostvaruju prvi kontakt sa osobom koja je preživjela seksualno nasilje da bi se izbjegla sekundarna viktimizacija. Zajednička saradnja između institucija može olakšati ženama i djevojkama suočavanje sa posledicama seksualnog nasilja, kao i bolju zaštitu od istog. Informisali smo građane/ke o servisima podrške za žene i djevojke koje su preživjele seksualno nasilje. Podsjećamo da je svaka treća žena u Evropi žrtva fizičkog i/ili seksualnog nasilja, stoga je važno da žene i djevojke mogu dobiti prave informacije od bliskih osoba, te da znaju kome se mogu obratiti za pomoć i podršku", saopšteno je iz SŽK.

sžk
Sa Trga nezavisnosti(Foto: Sigurna ženska kuća)

Napominju da je GREVIO komitet preporučio crnogorskim vlastima da ulože napore za unapređenje saradnje institucija međusobno, i sa ženskim NVO koje pružaju usluge podrške osobama sa iskustvom silovanja i seksualnog nasilja, proganjanja i drugih oblika nasilja definisanih Istanbulskom konvencijom.

Bonus video: